Svijet

PUTIN UPOZORIO UKRAJINCE ZBOG OMETANJA PREDSJEDNIČKIH IZBORA

Autor Uroš Matejić

Putin rekao da Ukrajina ometa predsjedničke izbore u Rusiji.

Izvor: Sergei Bobylev / TASS / Profimed/TASS

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Ukrajina biti kažnjena za pokušaj ometanja ruskih predsjedničkih izbora granatiranjem civilnih ciljeva na ruskoj teritoriji i upotrebom 2.500 naoružanih vojnika u pokušaju probijanja ruskih granica. Obraćajući se članovima Savjeta bezbjednosti Rusije, koji uključuje vojne i špijunske šefove, kao i najmoćnije civilne čelnike u zemlji, Putin je rekao da takvi zločini neće ostati nekažnjeni, prenio je Rojters.

"Kako bi poremetio proces glasanja i zastrašio ljude, barem u pograničnim oblastima, kijevski režim pokušava da izvede niz zločinačkih akcija. Oni pogađaju civilna naselja u Rusiji. Ovi neprijateljski napadi neće proći nekažnjeno", rekao je Putin i dodao da je 95 odsto granata i projektila oborila ruska protivvazdušna odbrana, ali je rekao da su se neki probili i da je među ruskim civilima bilo žrtava.

Putin je rekao da su bila četiri napada na region Belgorod i jedan napad na region Kursk od strane naoružanih ukrajinskih vojnika kojih je bilo oko 2.500. On je rekao da su imali 35 tenkova i 40 oklopnih vozila. Putin je dodao da je oko 60 odsto vojnika koje je podržavala Ukrajina ubijeno, a polovina njihovih oklopnih vozila izgubljena.

"Siguran sam da će naš narod, narod Rusije, na ovo odgovoriti sa još većom solidarnošću. Koga su odlučili da zastraše? Ruski narod?", rekao je Putin.