Svijet

NATO JE SPREMAN DA OKUPIRA UKRAJINU! Zaharova: Makronova izjava o slanju trupa ─ početak podjele zemlje

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Zapadne zemlje počele su da dijele Ukrajinu, o čemu svjedoče riječi francuskog predsjednika Emanuela Makrona o mogućnosti slanja trupa u ovu zemlju, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Izvor: YouTube/printscreen/RT

Radi se o tome da su saveznici počeli da dijele Ukrajinu. I sve te Makronove i izjave drugih političara NATO-a u vezi sa mogućnošću uvođenja kontingenata, trupa ili nekih paravojnih jedinica na teritoriju Ukrajine povezane su upravo podjelom, sa njihovog stanovišta, Ukrajine - rekla je Zaharova.

Još jedan dokaz priprema za podjelu je nespremnost zemalja NATO-a da prime Ukrajinu u Alijansu, jer bi njen ulazak zahtjevao da sve članice NATO-a priznaju njene granice, istakla je ona.

Prema njenim riječima, NATO je spreman da okupira i podijeli Ukrajinu, a sada „počinje moralna priprema i sopstvenog stanovništva zemalja NATO-a i građana Ukrajine za takve korake“.

Sve se to dešava, kao što članice NATO-a uvijek rade, pod tuđom zastavom. Ovo je još jedno insceniranje navodnog suprotstavljanja Rusiji. U stvari, radi se o tome da oni počinju da dijele ostatke Ukrajine među sobom. Vrijeme je da se još jednom razmisli o tome šta će se desiti ako svoju sudbinu povjeriš NATO-u - dodala je Zaharova.

Podsjetimo, predsjednik Francuske je krajem februara, na pres-konferenciji poslije sastanka posvećenog podršci Ukrajine, izjavio da se ne može isključiti mogućnost slanja snaga u Ukrajinu, mada o tome nema konsenzusa među evropskim liderima.

U Kremlju su nakon toga poručili da u slučaju ulaska zapadnih snaga u Ukrajinu neće biti riječ o vjerovatnoći, već o neizbježnosti direktnog sukoba Rusije i NATO-a.