Svijet

,,NIKO NE ZNA ŠTA ĆE ON DA URADI SLJEDEĆE": Diplomate kažu da Evropa mora biti spremna ako Tramp POVUČE AMERIKU IZ NATO

Autor Gordana Šćepanović Izvor Kurir

Evropske nacije moraju da budu spremne ukoliko Donald Tramp povuče SAD iz NATO, kazale su strane diplomate koje je kontaktirao britanski Dejli telegraf.

Donald Tramp
Izvor: Smart Life/ Unsplash/ Library of Congress

Navodi se da su diplomate iz zemalja koje su članice NATO poručile da evropske prestonice treba da "izrade planove" i razmotre kakvi su trenutni odbrambeni kapaciteti, a sve u svijetlu prijetnji koje upućuje bivši američki predsjednik.

Podsjeća se da je Tramp prošle nedjelje praktično potvrđen kao kandidat Republikanske partije za Belu kuću na predsjedničkim izborima u novembru, pošto se Niki Hejli povukla iz trke.

Navodi se da je mogućnost njegovog povratka na čelo Amerike izazvala zabrinutost u Evropi u vezi s američkom podrškom Ukrajini, ali i posvećenošću Vašingtona Alijansi.

Tramp je ranije izjavio da bi "ohrabrio" Rusiju da napadne one zemlje članice NATO koje odbiju da plate "račune", dok Džon Bolton, njegov bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost, predviđa da bi nekadašnji republikanski predsjednik mogao da pokuša da SAD povuče iz NATO ukoliko bude ponovo izabran.

Dejli telegraf je prošlog mjeseca objavio da britanska vlada u Londonu nema nikakav plan u slučaju takvog scenarija.

Navodi se da, bez obzira na to, u drugim evropskim prijestonicama sve više sazrijeva svijest o tome da takve pripreme moraju da budu obavljene.

Jedan od neimenovanih evropskih diplomata kazao je britanskom listu da Trampovi komentari "naravno" izazivaju "zabrinutost".

,,Niko ne zna šta će on da uradi sledeće" poručile su zajedno diplomate.

Donald Tramp
Izvor: AP MIKE STEWART

 Neimenovani zvaničnik je rekao da zemlje članice NATO moraju da "izrade planove" u slučaju ostvarenja scenarija u kojem bi Tramp oslabio američku posvećenost Alijansi.

,,Pripreme moraju da budu obavljene" navele su diplomate.

Ipak, oni su ukazali na to da se značajno uvećao broj zemalja članica NATO koje se drže zacrtanog cilja Sjevernoatlantskog saveza po kojem država treba da ulaže dva odasto BDP u odbranu.

To bi značilo da bi zemlje članice Alijanse mogle da kažu Trampu da "on dobija ono što je želio".

Navodi se da je diplomata iz druge države NATO rekao da su Trampovi komentari jasno pokazali da je Evropa "tako pretjerano zavisna od SAD".

Diplomate su ocijenile da je "neophodno" da dođe do "rasprave" oko toga kako se nositi sa rizikom američkog povlačenja iz NATO.

Navodi se da bi zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva trebalo da ponude još veće liderstvo u okviru evropske bezbjednosti zato što će "ako se SAD povuku ostati ogromna rupa".

Dejli telegraf navodi da je treći diplomata kazao da će neizvjesnost u vezi s Amerikom natjerati evropske zemlje da "u sopstvenim prestonicama više razmišljaju o planovima izdvajanja za odbranu - ,,da li su oni adekvatni ili nijesu?”

Dnevnik podsjeća da su ministri u britanskoj vladi insistirali na tome da je NATO postao jači nakon prijema Finske u aprilu 2023. i prošlonedjeljnog prijema Švedske.

Bivši britanski ambasador u SAD: Za svaki slučaj napraviti plan

Lord Darok, bivši britanski ambasador u SAD, nalazi se među onima koji tvrde da vlada u Londonu treba da bude spremna za svaku mogućnost ukoliko Tramp ponovo bude izabran za predsjednika Amerike. Ovaj dipolomata je i nekadašnji savjetnik za nacionalnu bezbjednost britanskog premijera, a tu funkciju je obavljao od 2012. do 2015.

,,Da sam ja zvaničnik u kabinetu bilo kojeg premijera širom Evrope, ja bih odredio stručnjacima u vladi da počnu da spremaju neku vrstu plana za nepredviđene situacije, razmišljajući o tome kako bi NATO bez SAD izgledao i funkcionisao, za svaki slučaj"  zaključio je lord Darok.