Svijet

PROCURILO PISMO 22 ZEMLJE EU KOMISIJI: Zahtjeva se hitan odgovor na poljoprivrednu krizu koja je zahvatila Evropu

Autori Euractiv Milica Mrvaljević

U pismu koje je procurilo, 22 zemlje EU zahtevaju hitan odgovor na poljoprivrednu krizu.

Izvor: euractiv

Evropska komisija dobila je pismo potpisano od strane 22 zemlje Evropske unije, u kojem se zahtevaju hitne inicijative koje bi odgovorile na krizu u poljoprivredi.

Protesti poljoprivrednika nedavno su blokirali Brisel, a pismo u koje je EURACTIV imao uvid traži jasnije kratkoročne i mere srednjeg roka, koje će biti odgovor Komisije na gnev farmera.

"Ako se uzme u obzir nivo očekivanja poljoprivrednika, od izuzetne je važnosti da brzo saznamo koje će promene biti napravljene i u kom vremenskom roku", piše u pismu adresiranom na izvršnog potpredsednika EK, Marosa Šefčoviča, i komesara za poljoprivredu Januša Vojčičovskog.

Evropska komisija je za EURACTIV potvrdila da će iduće nedelje predstaviti svoje predloge rešenja poljoprivredne krize koja je zahvatila Evropu. Pogledajte kako je izgledao protest poljoprivrednika u Briselu.

Izvori iz EU navode da će mjere biti objavljene 15. marta i da će među njima biti predlozi pojednostavljenja procesa, kao i dokument koji mapira moguće inicijative u lancu proizvodnje hrane.

Nova iteracija šeme za subvencije u poljoprivredi EU (CAP) stupila je na snagu prošle godine, sa novim sistemom implementacije koji zemljama članicama daje više moći, ali i više odgovornosti. Otada, pitanja kriterijuma određivanja subvencija su kritična za poljoprivrednike.

"Očigledno je, nakon prve godine primjene, da je implementacija CAP-a izuzetno kompleksna i za poljoprivrednike, i za administraciju", navodi se u pismu.

Standardi vezani za očuvanje okoline sve su teži za prihvatanje farmerima, a Komisija je navodno spremna da opusti mjere praćenja, kontrole i kriterijuma kako bi olakšala administrativni teret proizvođačima.

Belgija, koja trenutno predsjedava EU, već je pisala komesaru Vojčičovskom i iznijela zahtjeve država članica za "brze i strukturalne" odgovore na ovu krizu.

Na sastanku održanom 26. februara, ministri poljoprivrede EU naveli su da su mjere nedovoljne i da je potrebno hitno preorijentisati CAP.