Svijet

LIJEPA KEJTI NOVA POLITIČKA ZVIJEZDA U SAD! Za Bajdena tvrdi da je izgubio kontakt sa realnošću, a od Trampa ne preza!

Autor Miloš Škrbić

Od svog dolaska u Vašington, Brit je i među demokratama zadobila određene simpatije radeći na dvopartijskom zakonu koji zabranjuje djeci mlađoj od 13 godina da koriste društvene mreže

Izvor: YouTube/printscreen/ABC news

Kejti Brit iz Alabame, najmlađa republikanska senatorka, dala je repliku svoje stranke na govor američkog predsjednika Džoa Bajdena o stanju nacije. Brit (42) je mlada politička zvijezda u usponu, a pojedini analitičari tvrde da je ona tip konzervativca od kojeg republikanci očekuju da bi mogao da povrati umjerenije glasače koje su otuđili agresivni nastupi i retorika Donalda Trampa.

Repliku na predsjednički govor o stanju nacije - prvi put izrečenu 1966. godine - često daju zvijezde u usponu u opozicionoj stranci, piše BBC.

Brit je u svojoj 17-minutnoj replici ponovila popularne republikanske tvrdnje i snažno kritikovala Bajdena na teme inflacije i pogranične imigrantske krize. Nasmijana, sjedjeći za svojim kuhinjskim stolom, optužila je Bajdena da nije u dodiru sa stvarnošću.

"Trenutno se američki san pretvorio u noćnu moru za mnoge porodice" rekla je Kejti Brit.

Odnos Trampa i Kejti Brit

Izvor: Youtube/printscreen/Katie Britt for AL Senate

Za razliku od nekih republikanskih kolega u Senatu, Kejti Brit je izbjegavala da bude dovođena u (pre)blisku vezu sa Donaldom Trampom. Ipak, njena replika ju je uzdigla na nacionalnoj političkoj sceni i dobila je pohvale i od samog Trampa.

"Bila je saosjećajna i brižna, posebno u vezi sa ženama i ženskim pitanjima. Njen govor o kriminalu migranata bio je moćan i pronicljiv. Odlično, Kejti!" napisao je Tramp na "Truth Social", svojoj društvenoj mreži.

Donald Tramp
Izvor: YouTube/60 minutes

Neki analitičari vide govor Kejti Brit kao njenu audiciju za mjesto na Trampovoj listi kandidata za potpredsjednika. Ali, ona i bivši predsjednik i dalje nijesu prirodni saveznici jer su njeni politički stavovi umjereniji od Trampovih. U prošlogodišnjem intervjuu za "Politiko", Brit je kritikovala Trampovu sklonost ličnim napadima na političke protivnike.

"Čvrsto vjerujem da u ovoj naciji moramo da se vratimo na mjesto gdje ne morate da se slažete sa nekim 100 odsto da biste im pokazali poštovanje i da biste mogli da vodite razgovor i dijalog iz kojih možete učiti" rekla je Kejsi Brit.

I zaista, senatorka iz Alabame bila je bliže povezivana sa Mičom Mekonelom, odlazećim liderom republikanaca u Senatu, pridruživši mu se kao neformalni savjetnik prošle godine. Mekonel, politički veteran, dugo je u sukobu s Trampom i njegovom politikom.

Štaviše, Kejsi Brit je postala poznata kao "jastreb" zbog stavova o nacionalnoj bezbjednosti, ponekad se sukobljavajući sa kolegama u republikanskoj stranci koju sve više definiše izolacionizam.

Uprkos tome, ostala je u milosti senatorima koji su u orbiti Donalda Trampa - što je veliki podvig.

Ko je Kejti Brit?

Izvor: Youtube/printscreen/WVTM 13 News

Nakon što je diplomirala pravo na Univerzitetu Alabama, Kejti Brit je radila je kao sekretar za štampu, direktor komunikacija i šef osoblja Ričarda Šelbija, prethodnog senatora iz Alabame.

Godine 2018. izabrana je kao prva žena na čelu poslovnog savjeta Alabame, gdje se povezala sa kampanjom "Keep Alabama Open" tokom pandemije kovida-19. Njena ostavka 2021. godine podstakla je špekulacije - koje su se pokazale tačnim - da će se kandidovati za mjesto u Senatu koje je držao njen odlazeći mentor, senator Šeli.

Izabrana je u Senat 2022. nakon što je lako pobijedila svog glavnog protivkandidata za republikansku nominaciju, prije nego što je zbrisala svog demokratskog rivala na opštim izborima.

Od svog dolaska u Vašington, Brit je i među demokratama zadobila određene simpatije radeći na dvopartijskom zakonu koji zabranjuje djeci mlađoj od 13 godina da koriste društvene mreže, ali i posjetom senatoru Džonu Fetermanu iz Pensilvanije kada se prijavio u bolnicu na liječenje od depresije.