Svijet

"MOGU DA IZGUBE VIŠE OD PUTINA": Bili su slamka spasa Rusima, a sada im okreću leđa!

Autor Miloš Škrbić

Najveće banke prestaju da primaju uplate, američki pritisak urodio je plodom

Izvor: UladzimirZuyeu/Shutterstock

Tri najveće kineske banke prestale su primati uplate od sankcioniranih ruskih financijskih institucija, izvijestile su ruske novine u srijedu, zadavši tako udarac odnosima između dviju nacija, piše Newsweek.

Ove banke zauzimaju prvo, drugo i četvrto mjesto po imovini u Kini. Transakcije sa nedozvoljenim bankama su i dalje u toku, pišu oni. Vašington je u decembru zaprijetio da će blokirati strane banke koje posluju sa kompanijama koje podržavaju rusku odbrambenu industriju iz njenog finansijskog sistema.

Podsjetimo, Kina je ranije osudila američku „dugoručnu jurisdikciju” kao odgovor na vijest da Kongres razmatra sankcije zbog navodne kineske pomoći Rusiji, piše Nevsveek. "Slijedimo objektivan i nepristrasan stav o ukrajinskoj krizi i aktivno smo radili na promovisanju mirovnih pregovora, rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning na konferenciji za novinare. "Nismo sjedeli skrštenih ruku, a kamoli da iskoristimo situaciju za sebične koristi".

Kina je od početka invazije Moskve na Ukrajinu prije dve godine uvijek igrala ulogu spasa za sankcionisanu Rusiju kroz svoje finansijske i trgovinske tokove, a partnerstvo su proglasili 'bez ograničenja' u februaru 2022, nekoliko dana prije početka rat.

Iako Peking poriče da je isporučio smrtonosno oružje, Kina se sumnjiči da je izvor komponenti dvostruke namjene, za koje je Ukrajina prijavila da ih je pronašla u ruskoj ratnoj opremi kao što su dronovi Orlan-10. Ruska ekonomija je pretrpjela udarac u februaru 2022. nakon početka invazije, kada je bila podvrgnuta ograničenjima (njih više od 13.000) i postala najsankcionisana zemlja na svijetu, prema Karnegi zadužbini za međunarodni mir.

Devizne rezerve su zamrznute, a Rusija isključena iz SVIFT bankarskog sistema. Aleksej Porošin, generalni direktor investicione i konsultantske kompanije First Group, rekao je da su banke početkom januara obavestile svoje ruske klijente da će prestati da primaju uplate.

Ekspert je ranije rekao da je taj potez pokazao koliko se kineske kompanije plaše kršenja sankcija koje predvode SAD. "Kineske banke nastoje da poštuju američke sankcije, pa su, kako bi smanjile sopstvene rizike, obračune u američkim dolarima u trgovini sa Rusijom praktično prestale i zamijenjene su obračunima u kineskim juanima", rekao je Pavel Bažanov, ruski advokat koji se bavi pravnim podrška ruskim kompanijama u Kini i širem regionu.

Bažanov je rekao da Naredba 14114 američkog predsjednika Džoa Bajdena, izdata 22. decembra 2023, „stvara novi rizik od sekundarnih sankcija” za finansijske institucije u Kini.

Kineske banke obustavljaju operacije kako bi procenile nove rizike i ažurirale svoje zahteve za usklađenost, rekao je on. Bajdenova administracija je već sankcionisala 16 kineskih kompanija, uključujući i kompanije u državnom vlasništvu.

Izvor: Youtube/ News 19 WLTX/Screenshot

"Kina mora da shvati da iste vrste sankcija koje su počele da se primjenjuju u Rusiji i utiču na rusku produktivnost, ekonomske performanse i kvalitet života mogu biti primijenjene i na Kinu", rekao je Konoli. „I iskreno, Kina ima mnogo više da izgubi od Rusije.