Svijet

RUSIJA OBJAVILA KANDIDATE ZA PREDSJEDNIČKE IZBORE: Uz Putina se pominju još 3 imena, svi tvde da nemaju nikakve šanse

Autor Jana Desovski

Očekuje se da će Putin, koji je odlučio da se kandiduje kao nezavisni kandidat, lako pobijediti na izborima sljedećeg meseca.

Izvor: Profimedia/AFP/Sergey FADEICHEV

Ruske nominacije za predsjedničke kandidate su zatvorene, a na listi se nalaze aktuelni predsjednik Vladimir Putin, za koga se očekuje da će pobijediti, i još tri političara, koji svi podržavaju "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini, prenijela je u nedjelju ruska novinska agencija TASS.

Ruski antiratni kandidat Boris Nadeždin nije bio na listi nakon što mu je Državna izborna komisija (CIK) zabranila da se kandiduje u četvrtak, navodeći nedostatke u prikupljanju potpisa potrebnih za podršku njegovoj kandidaturi.

Uz Putina, CIK je za kandidate imenovao Vladislava Davankova, potpredsjednika ruske Dume i člana kluba Novi ljudi; Leonid Slucki, lider ultranacionalističke Liberalno-demokratske partije (LDPR) lojalne Kremlju; i Nikolaj Haritonov, kandidat Komunističke partije.

Očekuje se da će Putin, koji je izabrao da se kandiduje kao nezavisni kandidat, a ne pod imenom vladajuće partije "Jedinstvena Rusija" i koji je vrhovni lider Rusije od 2000. godine, lako pobijediti na izborima sljedećeg meseca. Iako niko nije očekivao pobjedu Nadeždina – koji je Putinov rat u Ukrajini okarakterisao kao "fatalnu grešku" – njegova žestoka kritika iznenadila je neke analitičare. Kremlj je rekao da ga ne vidi kao ozbiljnog konkurenta Putinu.

Nadeždin je u četvrtak rekao da će osporiti odluku CIK-a u ruskom Vrhovnom sudu. Rat, koji Kremlj naziva "specijalnom vojnom operacijom", bliži se kraju svoje druge godine. Ubio je na hiljade ljudi na obije strane, raselio milione Ukrajinaca i pretvorio desetine gradova i sela u ruševine.

BONUS VIDEO: