Svijet

MJESEC SE SMANJUJE! Evo šta je pokazalo istraživanje

Autori Euractiv Gordana Šćepanović

Sve češće dolazi do mjesečevih potresa a da li je ovo opasno za astronaute?

Izvor: Kurir

Mjesec, koji je u centru nove međunarodne svemirske trke jer može da sadrži vodeni led, mogao bi biti manje gostoljubiv nego što se mislilo, pokazalo je novo istraživanje.

Interesovanje za južni pol Mjeseca poraslo je prošle godine, kada je indijska misija Čandrajan-3 izvršila prvo uspješno slijetanje u toj oblasti, samo nekoliko dana nakon što se ruska letjelica Luna-25 srušila na putu da pokuša isti podvig.

NASA je odabrala region kao mjesto slijetanja za svoju misiju Artemis III, koja bi mogla da označi povratak astronauta na Mjesec već 2026. godine, a Kina takođe ima planove da tamo stvori buduće stanice.

Ali sada studija koju finansira NASA zvoni na uzbunu: kako se jezgro Meseca postepeno hladi i skuplja, njegova površina razvija nabore - poput grožđa koje se smežura u suvo grožđe - koji stvaraju "mjesečeve potrese" koji mogu da traju satima, kao i klizišta. Slično kao i ostatak površine prirodnog satelita, područje južnog pola koje je predmet tolikog interesovanja sklono je ovim seizmičkim fenomenima, potencijalno predstavljajući prijetnju budućim ljudskim naseljenicima i opremi.

Pronalaženje izvora mjesečevih potresa

Mjesec se smanjio za oko 45 metara (150 stopa) u obimu tokom posljednjih nekoliko miliona godina - značajan broj u geološkom smislu, ali premali da bi prouzrokovao bilo kakav efekat talasanja na Zemlji ili cikluse plime, prema istraživačima.

Mjesečevi potresi: kratkoročne naspram dugoročnih implikacija


Teško je precizno procijeniti koliko često određeni region doživljava potrese, ne možemo ih predvidjeti ", rekao je Veber. "Jaki plitki potresi Mjeseca su rijetki i predstavljaju mali rizik za kratkoročne misije na površini Meseca.

NASA je identifikovala 13 kandidata za slijetanje za Artemis III misiju u blizini južnog pola Mjeseca, dodala je, koristeći kriterijume kao što su sposobnost bezbednog slijetanja u regionu, potencijal da se ispune naučni ciljevi, dostupnost prozora za lansiranje i uslovi kao što su teren, komunikacije i osvjetljenje. U okviru misije, dva astronauta će provesti oko nedjelju dana i radiće na površini Mjeseca.