Svijet

OBJAVLJENE PORUKE DJEČAKA KOJI JE SKOČIO SA KROVA ŠKOLE!

Autor Miloš Škrbić

Slovački tinejdžer je skočio sa krova škole koju je pohađao, a sada su objavljene njegove posljednje riječi.

Izvor: Facebook

Preuranjeno je napustio ovaj svijet i sada postaje očigledno da se dugo pripremao za najtežu odluku u životu. Roditelji Romana (15), koji je prije dva mjeseca preminuo skočivši sa krova škole u Parčovaniju u Slovačkoj, konačno su, nakon 70 dana, dobili mobilni telefon svog sina, piše Cas.sk.

Prema informacijama TV JOJ, u telefonu je pronađen opsežan tekst pod nazivom "Posljednja poruka za sve", koji je Roman napisao nekoliko dana prije svoje smrti. U poruci, tinejdžer, kojeg su roditelji tvrdili da su ga maltretirali drugovi iz razreda, izražava poruke svojoj majci, ocu, sestri, ali i drugovima iz razreda, prijateljima i direktoru škole. Poruka sadrži riječi ispunjene ljubavlju, zahvalnošću, ali i oštre poruke koje su teške za čitanje. Učenik izražava i svoju posljednju želju...

Poruka za mamu

U oproštajnom pismu svojoj majci Ivet, Roman piše da je povremeno osjećao ljutnju prema njoj, ali samo zato što kao petnaestogodišnjak nije mogao slobodno izlaziti iz kuće bez objašnjenja. "Ukratko, hvala ti što si bila najbolja mama na svetu. Moja posljednja ljubav prema tebi", stoji u dirljivim riječima.

Poruka za oca

"Zdravo, plačeš li? Ako da, onda prestani. Sada sam na boljem mjestu, kako kažeš, i trebali bismo slaviti, a ne tugovati", napisao je Roman ocu. Učenik je ovo napisao vjerovatno jer ga je otac ranije tešio na sličan način kad je dječak bio tužan zbog gubitka strica.

Roman takođe izražava da su materijalne stvari koje je dobio od oca bile bezvrijedne u poređenju s nedostatkom prisustva oca koji je radio u Njemačkoj. "Naravno, poštujem te i zahvalan sam na svemu. Ti si najbolji tata na svijetu. Žao mi je što nijesmo proveli više vremena zajedno. Moja posljednja ljubav prema tebi, tata", dodaje u poruci.

Poruka direktoru škole

Poruka direktoru škole je lična, a Roman izražava želju da neko prenese direktoru sadržaj posljednje poruke svima. "Možete slaviti što neću više dolaziti u školu", navodi se, ali ovaj dio izveštaja TV JOJ još nije objavljen.

Poruka drugarima iz razreda

Roman nije zaboravio drugove iz razreda u posljednjoj poruci svima. "Želim da ovo bude pročitano na času i da što više đaka bude prisutno", piše. On opisuje svoje viđenje drugarica iz razreda i izražava osjećaj da ga drugarice maltretiraju već pet godina. Ovaj dio poruke potvrđuje tvrdnje Romanovih roditelja o maltretiranju koje je dječak doživljavao u školi.

Na kraju, Roman izražava želje za sreću i dobar život svojim drugovima iz razreda, zaključujući da je sada slobodan.

Poruka tajnoj ljubavi

U poruci se takođe obraća svojim prijateljima, priznajući djevojci da bi veza s njom možda spasila njegovu situaciju. Izražava teškoće u pronalaženju partnera zbog svojih emotivnih iskustava i problema koje je imao kao tinejdžer.

Na kraju oproštajnog pisma, Roman navodi sve adrese e-pošte koje je koristio, uključujući i lozinke za otvaranje, pružajući detalje o tome kako roditelji mogu pristupiti njegovom računaru. Očekuje se da će otac Romana, Dominik (47), ispuniti posljednju želju svog sina i pročitati pismo svim devetacima u školi, uključujući direktora i nastavnike. Očekuje se da će ova poruka privući pažnju na problem maltretiranja u školi.

Nakon što je dobio mobilni telefon njegovog sina, koji su mu predali istražni organi, Romanov otac trenutno pregleda sve fajlove i poruke sa mobilnog uređaja. U ruci ima poruke u kojima mu sin svojim riječima piše ko i šta stoji iza tragedije koja je Romana dovela do odluke da okonča život skočivši sa krova škole koju je pohađao od malena.