Svijet

KINESKI HAKERI SPREMAJU VELIKI NAPAD NA SAD: Dramatično upozorenje direktora FBI-a!

Autor Nevena Davidović

Direktor FBI-a upozorio je na napad hakera iz Kine.

Izvor: Youtube/FBI - Federal Bureau of Investigation

Direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Kristofer Rej upozorio je u srijedu da se kineski hakeri spremaju da "nanesu pustoš i štetu" Sjedinjenim Američkim Državama. Hakeri povezani sa kineskom vladom ciljaju američku infrastrukturu, pripremajući se da nanesu "stvarnu štetu" Amerikancima, izjavio je direktor FBI Kristofer Rej pred odborom Kongresa.

Rejevo dramatično upozorenje prouzrukovao je ogroman nivo zabrinutosti u vrhu američke vlade. Šef Agencije za nacionalnu bezbijednost i drugi visoki američki zvaničnici takođe su svjedočili o kineskim sajber aktivnostima pred panelom u srijedu.

"Kineski hakeri se pozicioniraju na američku infrastrukturu u pripremama da izazovu pustoš i nanesu štetu u stvarnom svijetu američkim građanima i zajednicama, ako ili kada Kina odluči da je došlo vrijeme za napad", rekao je Rej pred komisijom Predstavničkog doma, prenosi CNN.

Hakeri koje podržava kineska vlada, kaže Rej, ciljaju postrojenja za preradu vode, električnu mrežu, transportne sisteme i drugu kritičnu infrastrukturu. "Kineski hakeri nadgledaju američku infrastrukturu da bi izazvali haos i nanijeli štetu američkim građanima i zajednicama, ako, ili kada Kina odluči da je došlo vrijeme za napad", navodi se u izvještaju. Kineska vlada je ranije demantovala navode o pokušajima hakovanja.