Svijet

OGLASIO SE LAVROV NAKON PADA RUSKOG AVIONA! "Ovo je teroristički napad" - iz Ukrajine stigla jasna poruka!

Autor Nevena Davidović

Šef ruske diplomatije tvrdi da je ukrajinska vojska lansirala raketu protivvazdušne odbrane iz oblasti Harkova.

Izvor: Twitter/@lukeharding1968/Screenshot/Youtube/Sky News

Veliki ruski vojno-transportni avion Il-76 srušio se danas u Belgorodskoj oblasti u Rusiji, koja se graniči sa Ukrajinom. Avion se srušio u Koročanskom okrugu, javili su ruski mediji, ne precizirajući uzrok pada. Na društvenim mrežama pojavio se i snimak pada koji pokazuje kako avion naglo gubi visinu, a zatim eksplodira. Moskva je optužila Ukrajinu za namjerno obaranje ruskog vojnog transportnog aviona.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine izdao je saopštenje nakon pada aviona. "Rusija tvrdi da je u avionu bilo na desetine ukrajinskih ratnih zarobljenika, od kojih su svi poginuli. Kaže da je Ukrajina oborila avion. Važno je zapamtiti da Rusija ima dugu i dokazanu evidenciju dezinformacija i laži", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe pojačano granatiranje oblasti Harkov poslednjih dana, navodeći da je Rusija samo u protekloj nedelji izvela 19 raketnih napada, pri čemu je poginulo 16 ljudi, a na desetine je povrijeđeno. "Evidentirani intenzitet granatiranja direktno je povezan sa povećanjem broja vojno-transportnih aviona koji su se nedavno uputili ka aerodromu Belgorod", navodi se u saopštenju. 

Ukrajinsko vojno obavještajno krilo objavilo je saopštenje povodom obaranja aviona u Rusiji. "Trenutno nemamo pouzdane i sveobuhvatne informacije o tome ko je tačno bio u avionu i koliko ih je bilo", navodi se u saopštenju. Potvrđeno je da je razmjena zatvorenika trebalo da se održi danas, ali je rečeno da je otkazana uprkos tome što je Ukrajina podržala svoj dio pogodbe. 

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije oglasio se nakon pada aviona. Sergej Lavrov je današnju avionsku nesreću opisao kao "teroristički napad". On ističe tvrdnje koje je već iznijelo rusko Ministarstvo odbrane - da su 74 osobe, uključujući 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, stradale u Belgorodskoj oblasti kao rezultat ukrajinske akcije. "Ukrajinska strana je lansirala raketu protivvazdušne odbrane iz oblasti Harkova... Bio je to poguban napad", kaže on.