Svijet

HAOS U NJEMAČKOJ! Mašinovođe u najdužem štrajku ikada, vozovi stoje do sljedeće nedjelje, šteta 100 MILIONA EURA DNEVNO

Autor Ivona Ulićević Izvor Kurir

Nemačke mašinovođe ponovo su jutros zaustavile železnički saobraćaj tražeći kraće radno vreme i povećanje plata i započele šestodnevni štrajk koji bi mogao da košta i do 100 miliona evra dnevno.

Izvor: afp/profimedia

Konflikt između "Njemačka željeznice" (Deutsche Bahn, DB) i Sindikata mašinovođa (GDL) zaustaviće putnički saobraćaj od danas do ponedjeljka uveče.

To bi trebalo da bude najduži štrajk u istoriji "Njemačke železnice".

Sindikat je početkom januara obustavio rad na tri dana dok je prošle godine dva puta obustavljao na po 24 sata, piše Asošiejted pres.

Kao i u prethodnim štrajkovima, više ne saobraćaja oko 80 odsto međugradskih vozova, značajno su ograničene i regionalne usluge i postoje ograničenja u transportu tereta, navodi DB.

"Evropski teretni saobraćaj preko Alpa, Poljske ili Skandinavije, kao i morske luke u Holandiji ili Belgiji, takođe će biti pogođeni", naveo je njemački željeznički operater.

I prije početka štrajka zabilježen je značajan pad obima tereta jer su mnogi kupci otkazali pošiljke, prenijela je njemačka novinska agencija dpa.

Pored povećanja plata, sindikat traži da se radno vrijeme smanji sa 38 na 35 sati nedjeljno bez smanjenja plata, što je zahtjev koji DB odbija. DB je danas ponovo odbacio predloge sindikata kao osnovu za dalje pregovore, nazvavši ih "ponavljanjem dobro poznatih maksimalnih zahteva".

Pošto su pregovori u zastoju, njemački ministar saobraćaja rekao je da vlada ne isključuje arbitražni postupak između GDL i "Njemačke železnice".

Izvor: afp profimedia

Posljedice štrajka osetiće i susedne zemlje, s obzirom na to da čak 60 odsto ukupnog teretnog saobraćaja Njemačke željeznice otpada na transport širom Evrope, piše Dojče vele.

Kroz Njemačku prolazi šest od ukupno jedanaest evropskih železničkih koridora za transport robe, navodi Ministarstvo saobraćaja. „Njemačka je logističko srce Evrope“, ukazuje Tomas Puls iz Instituta njemačke privrede (IW).

Ako se proizvodni kapaciteti budu reducirali ili ako bude potrebno kompletno obustavljanje proizvodnog procesa, šteta bi mogla da iznosi i do 100 miliona eura – i to dnevno, napominje Mihael Gremling, šef Odjeljenja za analizu konjunkturnog razvoja u IW.