Svijet

DOKTOR ODUSTAO OD NEZAVISNOSTI TAJVANA? Novi predsjednik na čelu ostrva koje Peking smatra dijelom Kine

Izvor Kurir

Glasači na Tajvanu izabrali su Vilijama Laja ili na kineskom Laj Čing-tea za novog predsjednika na istorijskim izborima, utirući time put za dalje udaljavanje od Kine, navodi BBC.

Izvor: NICOLAS DATICHE / SIPA PRESS / PROFIMEDIA

Kina nije bila zadovoljna rezultatom, a nedugo posle izbora saopštila je da je „Tajvan dio Kine".

Peking je pozvao na „mirno ujedinjenje", ali nije isključio primjenu sile.

Kineski predsjednik Si Đinping ranije je opisao je ove izbore kao biranje između „rata i mira".

U poslednjih nekoliko mjeseci Kina je nagomilala vojne snage oko ostrva koje smatra svojom teritorijom, povećavajući strahove o mogućem konfliktu.

BBC navodi da je Tajvan ostrvo koje već decenijama ima nezavisnu, demokratsku vladu, ali nema međunarodno priznanje kao država.

Komunistička vlada u Pekingu ne gleda blagonaklono na Lajevu Demokratsku naprednu partiju (DPP) koja upravlja Tajvanom osam godina i zalaže se za suverenitet

Izvor: NICOLAS DATICHE / SIPA PRESS / PROFIMEDIA

Laj ima 64. godine, u prethodnom mandatu je bio potpredsjednik, a prije nego što je počeo da se bavi politikom bio je doktor.

U stranci je sticao poziciju kao član „novog talasa", koji je zagovarao formalno proglašenje nezavisnosti Tajvana.

Osvajanjem trećeg uzastopnog predsjedničkog mandata za svoju stranku, Laj je postavio presedan i zakoračio na novi teren.

U prvom obraćanju nakon što su njegovi protivnici priznali poraz, signalizirao da je Tajvan na putu bez povratka.

„Zemlja će nastaviti da ide pravim putem napred. Nećemo se okretati ni gledati unazad", rekao je na konferenciji za novinare.

Kasnije, tokom obraćanja pred desetinama hiljada uzbuđenih pristalica na ulicama Tajpeja, Laj je pobjedu nazvao trijumfom demokratije.

„Uspjeli smo. Nismo dozvolili da strane sile utiču na naše izbore. zato što smo odlučili da samo mi možemo da biramo ko će biti predsjednik", rekao je.

Prije prvih izlaznih anketa, Tajvan je optužio Kinu da se meša u izborni proces.

Ali Laj je imao i umjerenu poruku za Kinu.

Izvor: YASUYOSHI/AFP/PROFIMEDIA

Na konferenciji za medije je rekao da je održavanje mira i stabilnosti sa Kinom važno, ističući da će njegova vlast „koristiti dijalog umjesto konfrontaciju" u odnosima sa Pekingom.

U isto vrijeme, naveo je, težiće održavanju statusa kvo - neće tražiti nezavisnost, ali ni ujedinjenje sa Kinom - i obećao da će „zaštiti Tajvan od prijetnji iz Kine".

Kina je prije izbora upozoravala glasače da ne daju povjerenje Laju, koga je opisala kao „separatistu" i „problematičnog", zbog ranijih izjava podrške tajvanskoj nezavisnosti, što je za Peking crvena linija.

Ali, poslednjih mjeseci je signalizirao da neće tražiti zvaničnu nezavisnost.

Kineska Kancelarija za Tajvan saopštila je u subotu da izbori „ne mogu da zaustave nepovratan trend ka ujedinjenju sa maticom" i da DPP „ne može da zastupa čitavo javno mnjenje" Tajvana.

Amerika, najveći saveznik Tajvana, brzo je čestitala Laju na pobjedi, a državni sekretar Entoni Blinken pohvalio je „snažan demokratski sistem i izborni proces".

Dodao je da je Vašington „posvećen očuvanju mira i stabilnosti".

Prethodno je američki predsjednik Džo Bajden rekao da SAD „ne podržavaju nezavisnost" Tajvana.

Ispred sedišta DPP u Tajpeju pristalice su slavile rezultat.

„Jako sam srećna, većina ljudi na Tajvanu želi da očuva naš demokratski život", kaže jedna od njih.

„Ne zanima me kako će Kina reagovati. Moramo da držimo do naših vrijednosti i insistiramo na onome što mislimo da je najbolje", dodaje drugi.

Izvor: kineska medijska grupa

Laj je pobijedio sa više od 40 odsto glasova, daleko iznad glavnog opozicionog kandidata Hu Ju-iha iz Kuomitang partije (KMT).

Tajvan je birao između DPP i KMT koji gaji bliže odnose sa Pekingom.

Na izborima je učestvovala i treća stranka Tajvanske narodne partije (TPP), čiji je predstavnik Ko Ven popularan među mladim glasačima i osvojio je četvrtinu glasova.

Pored predsjedničkih, stanovnici Tajvana glasali su i na parlamentarnim izborima za 113 poslaničkih mjesta.

DPP je izgubio većinu, dok je opozicija stekla nove mandate, ali nijedna partija nema dovoljno poslaničkih mjesta za kontrolu parlamenta, prema izvještajima tajvanskih medija.

Analitičari kažu da bi zakonodavna vlast koju kontroliše opozicija sa predsjednikom iz redova DPP, mogla da znači da će upravljanje Tajvanom biti otežano.

.

Tagovi