Svijet

ŽESTOK NAPAD SAD I BRITANIJE U JEMENU! Pobunjenici pale izraelske i američke zastave, HITNO se oglasio Pentagon

Autor Ivona Ulićević

Huti su najavili da će napadati sve brodove koji budu išli u Izrael.

Izvor: Kurir

Amerika i Velika Britanija bombardovale su Hute u Jemenu kao odgovor na napad na komercijalne brodove u Crvenom moru. Huti su pobunjenička grupa koja podržava Hamas. Nakon početka rata 7. oktobra između Hamasa i Izraela, Huti su najavili da će napadati sve brodove koji budu išli u Izrael.

Za sada nije jasno da li su napadali samo te brodove. Napadi Huta u Crvenom moru porasli su za 500 odsto između novembra i decembra. Prijetnja je postala tolika da su velike brodarske kompanije prestale da plove u regionu, a troškovi osiguranja su porasli 10 puta od početka decembra. Velike brodarske kompanije, uključujući rekle su da preusmjeravaju brodove dalje od Crvenog mora.

Strah je da će cijene goriva porasti i da će lanci snabdevanja biti oštećeni. Skoro 15 odsto globalne pomorske trgovine prolazi kroz Crveno more.

Desetine hiljada ljudi okupilo se u znak podrške Hutima nakon napada SAD i Velike Britanije. Mohamed Ali al-Huti, član vrhovnog političkog savjeta Huta, nazvao je napad SAD aktom terorizma i uporedio ih "sa đavolom".

Oglasio se Pentagon

Pentagon insistira da napadi na mete Huta u Jemenu nisu dio sukoba između Izraela i Hamasa. Sekretar za štampu, general-major Patrik Rajder, rekao je za CBS Nevs da su "ciljani udari bili posebno usmjereni na ometanje pobunjeničke grupe i zaustavljanje napada na brodove u Crvenom moru". On je dodao da nema planova za slanje američkih trupa u region. "Nastavićemo da pratimo i kao što su rekli predsjednik i ministar odbrane Ostin, nastavićemo da preduzimamo neophodne mjere".