Svijet

NJEMAČKA TAČNO U 2 SATA UPADA U TOTALNI HAOS: Počinje trodnevni pakao, milioni građana neće moći na posao

Autor Balša Janković Izvor Kurir

Sindikat mašinovođa GDL pozvao je svoje članove da obustave teretni saobraćaj od utorka u 18 sati i putnički od srijede u 2 sata!

Izvor: HELMUT FRICKE / AFP / Profimedia

Mašinovođe Njemačke željeznice (DB) stupaju u utorak uveče u trodnevni štrajk kojim žele da poslodavca natjeraju na ustupke u aktuelnim pregovorima o kolektivnom ugovoru.

,,Ovom štrajku nedostaje legitimnost i zato činimo sve za dobrobit naših korisnika'' objasnio je predstavnik Njemačke željeznice Florijan Veh i najavio pokretanje zahtjeva za odlaganjem štrajka pred nadležnim sudovima.

Veh je najavio novi skraćeni postupak pred sudom kako bi došlo do odlaganja štrajka koga DB smatra nesrazmernim. Sud u Frankfurtu u ponedeljak je u prvom procesu odbacio zahtjev za odlaganjem.

Štrajk bi trebalo da traje do petka u 18 sati.

GDL se od novembra nalazi u pregovorima s DB-om oko povećanja plata od najmanje 500 eura i skraćenja radnog vremena. Sporno za DB je prije svega skraćenje radne nedelje na 35 sati uz punu isplatu plate. GDL je nedavnu ponudu DB-a o fleksibilnom radnom vremenu odbacio kao "neozbiljnu".

Mašinovođe su već dva puta štrajkovale tokom pregovora i oba puta došlo je do paralize željezničkog saobraćaja. Štrajk mašinovođa obuhvata i zaposlene u gradskim železnicama širom Njemačke što otežava i odlazak na posao za milione građana.

Institut njemačke privrede iz Kelna procjenjuje da bi najnoviji štrajk mogao da donese nove ogromne gubitke ekonomiji.

,,Posebno su pogođene branše koje zavise od željezničkog teretnog saobraćaja poput automobilske, hemijske i teške industrije - navodi se u saopštenju instituta.''

Pregovori GDL-a i DB-a već godinama praćeni su brojnim štrajkovima i ogorčenjem putnika. Mnogi GDL-u zamjeraju da tvrdokorna stanovišta prije svega služe profilisanju i da su dio borbe za prevlast među sindikatima.

GDL je jedan od manjih sindikata zaposlenih u željeznici. DB s većim sindikatom EVG obično sklapa kolektivne ugovore bez većih problema i štrajkova.

Trodnevni štrajk se poklapa s protestom poljoprivrednika tokom koga su poljoprivredna udruženja blokirala saobraćajnica širom zemlje, protestvujući protiv ukidanja subvencija za agrarni dizel, a to bi narednih dana moglo dovesti do potpune paralize saobraćaja u Njemačkoj.