Svijet

2 VELIKA SKANDALA POTRESAJU HARVARD! Prestižni univerzitet na STUBU SRAMA, predsjednica podnijela ostavku

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Veliki skandal na Harvardu, predsjednica univerziteta podnijela ostavku.

Izvor: YouTube/Harvard

Univerzitet Harvard potresaju skandali, zbog kojih je predsjednica Klodin Gej podnela ostavku u utorak. Na ovoj poziciji bila je samo šest mjeseci, i bila je druga žena i prva osoba afroameričog porijekla koja se našla na čelu univerziteta u istoriji Harvarda dugoj 400 godina.

"Teška srca pišem vam da podnosim ostavku na mjesto predsjednice Harvarda. Nakon konsultacija sa članovima uprave, postalo je jasno da je u najboljem interesu Harvarda da se povučem, kako bi naša zajednica lakše prošla kroz trenutke izuzetnih izazova uz fokus na instituciju, a ne pojedinca. Odluka je bila toliko teška da je riječi ne mogu opisati", napisala je Gej u otvorenom pismu.

Ostavka predsjednice Harvarda dolazi u trenutku kada je jedan od najprestižnijih univerziteta u Americi u centru dva skandala.

Nakon napada Hamasa na Izrael početkom oktobra, studenti jevrejskog porekla bili su izloženi uvredama i prijetnjama, a na saslušanju u Kongresu, Gej je bila jedna od čelnika obrazovnih ustanova koja nije eksplicitno nazvala pozive na genocid Jevreja uznemiravanjem.

Gej je kritikovana i nakon što se pojavilo više optužbi za plagijat upućenih na njen račun. Nekoliko stručnih članaka koje je napisala od 2000. godine morali su da budu ispravljeni, jer nije navela izvore informacija. Čitave rečenice, kao i zaključak, bili su kopirani iz knjige akademika Dejvida T. Kenona, koja nije bila navedena u izvorima.

Izvor: YouTube/Harvard

Potom su uslijedile optužbe za plagijat po pitanju njenog doktorskog rada iz 1997. godine. Harvard je nedavno saopštio da će dosadašnja predsjednica podnijeti ispravku svoje doktorske disertacije, kako bi "ispravila greške po pitanju citiranja izvora".

Tada je objavljeno da je u pitanju "žalostan incident", ali da ne prelazi prag akademskog prekršaja koji bi bio kažnjiv.

Izvor: YouTube/Harvard