Svijet

AMERIKA I EU PUŠTAJU UKRAJINU NIZ VODU: Pripremaju Kijev na teritorijalne ustupke Moskvi

Autor Balša Janković Izvor Kurir

Sjedinjene Države i evropske zemlje tiho mijenjaju zadatak svoje ukrajinske politike sa „totalne pobjede nad Rusijom“ na jačanje pozicija Kijeva za potencijalne mirovne pregovore koji će vjerovatno značiti teritorijalne ustupke Moskvi.

Izvor: AP/Evan Vucci

Kako se navodi, posle fijaska kontraofanzive Kijeva, u zapadnim prijestonicama se govori o podizanju odbrambenih granica dobro opremljenim sistemima PVO i obnavljanju ukrajinskog vojno-industrijskog kompleksa kako bi ta zemlja što manje zavisila od strane pomoći.

„Sada kada je američka i evropska pomoć Ukrajini u ozbiljnoj opasnosti, američka administracija i evropski zvaničnici tiho prebacuju fokus sa podrške Ukrajini s ciljem totalne pobjede nad Rusijom na jačanje pozicija Kijeva u pregovorima o okončanju sukoba…

Takvi pregovori će najvjerovatnije značiti prepuštanje dijela Ukrajine Rusiji“, navodi se u članku uz pozivanje na neimenovanog zvaničnika američke administracije i evropskog diplomatu u Vašingtonu.

U izbornoj godini američki predsjednik Džozef Bajden ne može sebi da dozvoli da prizna neuspjeh odabranog spoljnopolitičkog kursa, niti da javno objavi da ga mijenja.