Svijet

TOTALNI ŠOK U NJEMAČKOJ: Evo koliko građana je spremno da uzme ORUŽJE U RUKE u slučaju da zemlju napadne strana vojska

Izvor Kurir

Samo 17 odsto Njemaca spremno je da uzme oružje u ruke i da brani državu u slučaju vojnog napada, pokazuje nova anketa, a prenosi Anadolu.

Izvor: Kurir

Istraživanje koje je naručio nedeljnik Stern pokazalo je da većina Njemaca nije spremna da brani svoju zemlju u potencijalnom oružanom sukobu.

Tako je oko 61 posto ispitanika reklo da je "malo vjerovatno" ili da se "definitivno neće" registrovati i uzeti oružje čak i ako njihovu zemlju napadne strana sila. Devetnaest posto reklo je da bi "vjerovatno" učestvovalo u oružanoj borbi protiv okupatorskih snaga.

Brojke su u oštroj suprotnosti s naporima njemačke vlade da obezbijedi podršku javnosti za ambiciozniji program odbrambene politike.

Koalicijska vlada kancelara Olafa Šolca napustila je opreznu odbrambenu politiku nakon ruskog rata protiv Ukrajine i najavila ambiciozan plan nabavke za modernizaciju svojih oružanih snaga.

Ministar odbrane Boris Pistorijus rekao da prošle nedelje da Njemačka ima "otprilike pet do osam godina" da ponovo bude "spremna za rat" i odvrati prijetnje Evropi.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus, podsjetimo, potpisao je u ponedeljak sporazum za trajno raspoređivanje brigade Bundesvera u Litvaniji.

Raspoređivanje, namijenjeno podršci bezbijednosti Litvaniji nakon potpune invazije Rusije na Ukrajinu, znači da Njemačka prvi put trajno stacionira trupe izvan svojih granica.