Svijet

PUTINA SKUPO KOŠTA RAT U UKRAJINI! Skinuta oznaka "POVJERLJIVO", poznat tačan broj stradalih vojnika na frontu

Autor Aleksandar Blagić

Rusiju je, navodno, rat u Ukrajini "koštao" 315.000 ranjenih ili stradalih vojnika od početka sukoba.

Izvor: Dmitry Yagodkin / TASS / Profimedia

Prema američkom obavještajnom izveštaju, od početka rata u Ukrajini, Rusija navodno ima 315.000 ranjenih ili ubijenih vojnika, što je blizu 90 odsto osoblja koje je imala na početku sukoba, prenosi "Rojters". U izvještaju sa kojeg je skinuta oznaka "povjerljivo", procjena je da je modernizacija ruske vojske unazađena oko 18 godina zbog gubitaka Moskve u ljudstvu i oklopnim vozilima.

Ruska ambasada u Vašingtonu i rusko Ministarstvo nisu odgovorili na pitanja novinara "Rojtersa" da prokomentarišu ovaj izvještaj. Ruski zvaničnici kažu da su ove procjene "pretjerane" i da se skoro uvijek potcjenjuju ukrajinski gubici.

Rusija tvrdi da su gubici Ukrajine ogromni. Procjenjuje se da je Ruska Federacija započela rat u Ukrajini 24. februara 2022. godine sa 360.000 pripadnika vojnog osoblja.

Izvor navodi da je od tada, 315.000 ruskih vojnika, odnosno oko 87 odsto ljudstva od početka rata, ranjeno ili poginulo. Izvor dodaje da su ti gubici razlog što je ruska vojska bila prinuđena da olabavi standarde pri regrutovanju i angažuje bivše zatvorenike ili starije građane kako bi ih razmjestila u Ukrajini.