Svijet

UKRAJINI PRIJETI PARALIZA, CRNA RUPA U KIJEVU: Amerika poručila: Ako izgube, mi smo krivi!

Autor Ivana Lazić

Volodimir Zelenski u delikatnom trenutku dolazi u posjetu SAD-u.

Izvor: YouTube/Printscreen/Coffee or Die Magazine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dolazi u posjetu SAD-u u delikatnom trenutku, kako bi se sastao sa predsjednikom Džoom Bajdenom. Situacija na prvoj liniji fronta, poslije dužeg vremena, u osvit druge godišnjice rata, prvi put nije toliko povoljna za Kijev – iako još nije alarmantna.

Nedostaje im oružja, posebno artiljerijske municije, a republikanska većina u Kongresu blokirala je izdašnu i neophodnu finansijsku pomoć od 61,4 milijarde dolara, uslovljavajući dodatno "utvrđivanje“ granice sa Meksikom i drastičniju nemogućnost latinoameričkih migranata da dođu u Sjedinjene Američke Države, prenosi Jutarnji.

Zbog ovakve situacije doći će do rebalansa ukrajinskog budžeta, a u onoj za narednu godinu, ukoliko pomoć ne dođe, pojaviće se "crna rupa“ od skoro 43 milijarde dolara, koja može dovesti do paralize ne samo armije, ali i opšteg funkcionisanja Ukrajine kao države.

A američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je da bi "SAD mogle da budu odgovorne za ratni poraz Ukrajine, odnosno pobjedu Rusije, ako Kongres odbije da potvrdi pomoć Kijevu”.

"Razgovarala sam sa kongresmenima i mislim da razumiju situaciju. Oni razumiju da je ovo katastrofalna situacija i da bismo mogli biti odgovorni za poraz Ukrajine ako ne pružimo neophodnu finansijsku pomoć“, rekla je nedavno Dženet Jelen, ministarka finansija SAD.

Šef kabineta Zelenskog Andri Jermak je takođe istakao da obustavljanje pomoći Ukrajini stvara rizik od mogućeg gubitka rata. A predsjednik Zelenski je, prije ove možda ključne posjete SAD, rekao da bez vojne pomoći „ukrajinska vojska može da dođe u situaciju da počne da se povlači“, i to u trenutku kada ostvari određenu prednost na bojnom polju. . Stoga Zelenski dolazi u Bijelu kuću kako bi ga utješio i dao mu garancije da ih neće ostaviti na cjedilu. "Ukrajinski predsjednik je pozvan da potvrdi nepokolebljivu podršku SAD Ukrajini u sukobu sa Rusijom“, kako je rekla portparolka Džoa Bajdena Karin Žan Pjer.

Ona je takođe naglasila da je za Kijev „podrška SAD od vitalnog značaja u ovom kritičnom trenutku“. Zelenski i Bajden razgovaraće o projektima pomoći, isporuke i zajedničke proizvodnje oružja. Uz to, kijevski mediji navode da Zelenskog zanima i kako će se SAD, odnosno aktuelna administracija, ponašati prema Ukrajini tokom predizborne kampanje, tim prije što je, sada godinu dana prije izbora, Donald Tramp u izvjesnoj prednosti u odnosu na Džoa Bajdena. (iako treba reći da nominacije tek predstoje).

Naime, u Ukrajini ne mogu da sakriju izvjesnu strepnju oko mogućnosti da se nepredvidivi Donald Tramp ponovo useli u Bijelu kuću. Međutim, podsjetimo, nedavno je kijevsko ukrajinsko pravosuđe, pozivajući se na izvore iz štaba ukrajinske vojske, iznijelo projekciju po kojoj je ostvarenje „pune pobjede”, odnosno izbijanje granica iz 1991. godine, što znači oslobođenje. Krima, Donbasa i trenutno okupiranih teritorija na jugu zemlje, potrebno je oružje, logistika i sredstva od oko 350 do 400 milijardi dolara.