Svijet

"NEMORALNO, AKO NE I KRIMINALNO"! NJEMAC PRODAJE KOVANICU OD 2€ ZA VRTOGLAV IZNOS: Nije pronađen nijedan drugi primjerak

Autor Ivana Vlajković

Njemac prodaje kovanicu od dva eura za 99.000 eura.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

U Njemačkoj trgovac na internetu prodaje specijalnu kovanicu od dva eura. Za nju traži nevjerovatnu cifru od čak 99.000 eura.

Njemački mediji javljaju da je trgovac iz Donje Saksonije objavio oglas koji je izazvao zabunu na internetu. Reč je o "veoma rijetkom" novčiću od dva eura. U pitanju je komemorativni novčić hanzeatskog grada Bremena.

Prikazuje gradsku većnicu u Bremenu i statuu Rolanda od Bremena - simbole najmanje njemačke države i dio svjetske kulturne baštine Uneska. Specijalni novčić pojavio se 2010. godine u tiražu od 30 miliona primjeraka, navodi portal "muenzen.eu".

Sajt takođe procjenjuje vrijednost novčića na samo tri eura. Prema procjenama stručnjaka, čak i najvrjednija poznata kovanica od dva eura "Grejs Keli" vredi nešto više od 3.000 eura. Može li se zaista opravdati cijena kovnice u Bremenu?

Prema vlasniku, da. Jer kaže da je to "monometalna varijanta". Umjesto uobičajene legure nikl-bakar-mesing, novčić je napravljen od jednog metala, što ga čini "čistim". Ostale ponude na malim oglasima su maksimalno 450 eura ili po dogovoru. Čak i na zvaničnim prodajnim mjestima možete dobiti taj novčić za samo 12,99 eura.

Međutim, prema riječima vlasnika, njegov novčić od dva eura je jedinstven. "Do sada nije pronađen nijedan drugi primerak", opisuje prodavac jedinstvenu ponudu na platformi.

Mihael Beker, predsjednik trgovinskog udruženja njemačkih prodavaca novčića, već je upoznat sa ovom kovanicom iz Bremena. Ipak, upozorava i na astronomsku ponudu. Njegove kolege u branši bi vrijednost procijenile na najviše 1.000 eura.

"Cijene koje se ovde naplaćuju su u najmanju ruku nemoralne, ako ne i kriminalne", ljutito je rekao Beker. Iz fotografija priloženih u oglasu ne može se zaključiti da li je ovaj novčić zaista unikat ili je hemijski tretiran, posrebren, ili na neki drugi način obrađen.

"Sa cijenom od skoro 100.000, ovaj novčić svakako ne treba kupovati", rekao je Majkl Beker.