Svijet

"DEGRADIRALI SMO RUSKU VOJSKU BEZ KAPI AMERIČKE KRVI" Jeziva izjava američkog političara: Ukrajina je DOBRA INVESTICIJA

Autor Mirela Ljumić Izvor Kurir

Bivši guverner Nju Džersija i potencijalni republikanski predsjednički kandidat Kris Kristi pozvao je Amerikance da udvostruče finansiranje ukrajinskih ratnih napora, opisujući to kao dobar "povraćaj investicija".

Izvor: Profimedia

Govoreći na Hadson institutu u Vašingtonu u srijedu, Kristi je tvrdio da je on jedini "ozbiljan" republikanski predsjednički kandidat koji pokazuje "moralnu jasnoću" svijetu, često hvaleći američkog predsjednika Džozefa Bajdena.

"Naša strategija u Ukrajini je vođena principijelnom posvećenošću podršci Ukrajincima koji se bore i umiru za svoju zemlju", rekao je Kristi u jednom trenutku. Dodao je da bi obezbijedio "više oružja, i to ranije" od Bajdena, i da ne bi pokušao da "ucjenjuje" Kijev.

Američka investicija

Kristi je istakao da je posjetio Kijev i sastao se sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim, koji mu je rekao da bi "bez američke pomoći Ukrajina sada bila okupirana od strane Rusije“. Zelenski je takođe rekao da Ukrajini nisu potrebni nikakvi američki vojnici, samo oružje da bi sama dobila rat, dodao je Kristi.

,,Mi smo to uradili, ali sa manje od 4% vojnog budžeta za godinu dana. I time je ukrajinska vojska degradirala 50% ruske vojne sposobnosti bez ijedne kapi američke krvi. Čini mi se da je to prilično dobar povraćaj investicije za nas i trebalo bi da ga udvostručimo", zaključio je bivši guverner.

Zelenski između dvije vatre

Zelenski sada pokušava da ubijedi američki Kongres da Ukrajini odobri još novca, uključujući i pomoć za plaćanje državnih službenika, vojske, pa čak i penzija, a cifra za to na godišnjem nivou iznosi 16,3 milijarde dolara.

Ukupno, Kijev traži 61,4 milijarde dolara, od čega bi 45 bilo uloženo u vojsku.

Predsjednik SAD Džozef Bajden predložio je da se pomoć Ukrajini daje u okviru pomoći Izraelu u ratu protiv Hamasa jer bi tako nepopularno izdvajanje novca za Kijev prošlo ispod radara blagonaklono gledanog finansiranja izraelske vojske.

Zelenski je u tome vidio dobru priliku da posjeti Izrael kako bi izrazio solidarnost, ali i poistovjetio borbu Izraelaca sa Ukrajinom. Ukrajinski predsjednik uporno je pokušavao da dođe do predsjednika Izraela Jicaka Hercoga i predsjednika vlade Benijamina Netanijahua u nadi da će Izraelci zaboraviti optužbe Kijeva izrečene prošle godine kada su označeni kao krivci za približavanje Rusije i Irana.