Svijet

UŽASAVAJUĆI PRIZORI IZ BOLNICE U GAZI - BEBE IZVAĐENE IZ INKUBATORA: Ljekari ih umotavaju u foliju kako bi preživjele

Autori mmondo.rs Anja Rašović

Rezerve goriva ponestaju, bolnica ostaje u uslovima u kojima je nemoguće funkcionisati.

Izvor: Profimedia

Prevremeno rođene bebe u najvećoj bolnici u Gazi umotavaju se u foliju i stavljaju pored tople vode u očajničkom pokušaju da ih održe u životu, upozorio je direktor bolnice. Preostale rezerve goriva nestaju, a objekat ostaje u uslovima u kojima je nemoguće funkcionisati, navode zvaničnici bolnice. 

Osoblje bolnice Al Šifa borilo se da održi novorođenčad u životu nakon što je nestalo kiseonika i morali su ručno da prebace bebe iz inkubatora u drugi dio bolnice, rekao je direktor Al Šife. "Bio sam sa njima maloprije. Izvadili su bebe iz inkubatora. Umotamo ih u foliju i stavimo toplu vodu pored njih da ih zagrijemo", rekao je direktor medicinskog centra dr Muhamed Abu Salmija za televiziju Al Arabia.

Na fotografijama koje su se proširile društvenim mrežama vidi se nekoliko novorođenih beba izvađenih iz inkubatora i smještenih zajedno u jedan krevet. Ljekar je rekao da je nekoliko djece umrlo na intenzivnoj njezi i u vrtićima tokom izraelskog bombardovanja i blokade Gaze, veoma osiromašene i gusto naseljene teritorije. Izraelski napadi uslijedili su nakon upada Hamasovih ekstremista na izraelsku teritoriju 7. oktobra i masakra i kidnapovanja izraelskih civila.

BONUS VIDEO: