Svijet

NOVE INFORMACIJE O SABOTAŽI SJEVERNOG TOKA IZAZVALE POTRES: Oglasio se i Ilon Mask, samo JEDNOM RJEČJU prokomentarisao

Autor Balša Janković Izvor Kurir

Ilon Mask, vlasnik Tesle i kompanije Spejs-Eks, prokomentarisao je istraživanje Vašington posta i njemačkog Špigla o umiješanosti pukovnika ukrajinske vojske Romana Červinskog u sabotažu na gasovodu Sjeverni tok.

Izvor: Youtube/Real Time with Bill Maher/DW News

Bivši službenik Stejt departmenta Majkl Benc na društvenoj mreži X (bivši Tviter) postavio je skrinšot naslova Vašington posta sa komentarom: "Posle godinu dana laganja kroz zube, Vašington Post je konačno odustao".

 Vašington post je u subotu objavio, pozivajući se na ukrajinske zvaničnike i evropske izvore, da je koordinator eksplozije na gasovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 navodno bio bivši komandant Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine pukovnik Roman Červinski.

Izvor: YOUTUBE/ЦЕНЗОР.НЕТ

 Prema izvorima publikacije, on je nadgledao rad tima od šest ljudi koji su iznajmili jahtu i koristili ronilačku opremu za postavljanje eksploziva na gasovodu.

Prema ovoj verziji, Červinski je dobijao naređenja od visokih ukrajinskih zvaničnika, koji su zauzvrat izveštavali glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, a za operaciju nije znao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Červinski je u pisanoj izjavi negirao umiješanost u eksplozije na Sjevernom toku.