Svijet

IZRAELSKI MINISTAR: "BACIĆEMO NUKLEARNU BOMBU NA GAZU"! Svijet zadrhtao zbog izjave, Netanjahu: "TO NIJE TAČNO"

Autor Jana Desovski

Izraelski ministar je izjavio da će Izrael "možda da baci nuklearnu bombu na Gazu", a ubrzo se oglasio premijer Izraela i odgovorio na izjavu ministra.

Izvor: Jack Guez / AFP / Profimedia

Benjamin Netanjahu se na društvenim mrežama ogradio od komentara ministra u njegovoj vladi da je "bacanje nuklearne bombe na Gazu jedna od opcija" i da palestinsko stanovništvo može "otići u Irsku ili pustinju".

Tajms of Izrael objavio je izjave ministra nasleđa Amichaija Elijahua koji je u intervjuu rekao da palestinski narod "može da ide u Irsku ili pustinje, čudovišta u Gazi treba da nađu rješenje za sebe", dodajući da oni koji mašu palestinskom ili hamasovom zastavom "ne bi trebalo da nastave da postoje na licu zemlje".

Ministar je rekao i da je bacanje nuklearne bombe na pojas Gaze "jedna od mogućnosti" i da treba ograničiti humanitarnu pomoć stanovništvu. "Ne bismo davali humanitarnu pomoć nacistima.U Gazi nema nevinih civila", rekao je ministar.

Netanjahu: Izrael i ID rade po najvišim standardima

"Izjave ministra Amihaija Elijahua nisu zasnovane na stvarnosti. Izrael i ID deluju u skladu sa najvišim standardima međunarodnog prava kako bi izbjegli povredu nevinih. Tako ćemo nastaviti dok ne pobijedimo", najavio je Netanjahu.Humanitarne grupe, uključujući Međunarodni komitet Crvenog krsta, Amnesti internešenel i Hjuman rajts voč, upozorile su na ratne zločine u regionu.