Svijet

IZRAEL GAĐAO AMBULANTNA KOLA - PUNO LJUDI STRADALO! Gutereš UŽASNUT! Evo kako su Izraelci opravdali ovaj napad (VIDEO)

Autor Miloš Škrbić

Napad na ambulantna kola kod bolnice u Gazi izazvao je smrt puno ljudi.

Izvor: Bashar Taleb / Zuma Press /Profimedia

Izrael je preuzeo odgovornost za napad na ambulantna kola ispred bolnice Al-Šifa u gradu Gazi, najveće medicinske ustanove u enklavi, u kojem je, prema riječima svjedoka, ubijeno i ranjeno na desetine ljudi. U napadu je poginulo najmanje 15 osoba, dok je 50 ranjeno, saopštile su u petak zdravstvene vlasti Hamasa, a prenio CNN. Snimci sa lica mjesta pokazuju najmanje desetak mrtvih čija su tijela bila na zemlji u blizini kola hitne pomoći.

Izrael je rekao da je gađao vozilo hitne pomoći, jer ga je koristio Hamas, navodi se u saopštenju Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

"Avion IDF-a je udario u vozilo hitne pomoći, jer su identifikovali da ga (vozilo) koristi teroristička grupa Hamas. U napadu je ubijen veći broj Hamasovaca. Imamo informacije koje pokazuju da je Hamasov metod operacije prenošenje terorističkih operativaca i oružja u kolima hitne pomoći", navodi se u saopštenju IDF-a.

Napad na kola hitne pomoći podstakao je generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša da ponovo pozove na prekid vatre na Gazu, što je Izrael odbacio.

"Užasnut sam prijavljenim napadom u Gazi na konvoj hitne pomoći ispred bolnice Al Šifa. Slike tela razbacanih po ulici ispred bolnice su strašne. Svi taoci koji se drže u Gazi moraju biti hitno pušteni. Sada, skoro mjesec dana, civili u Gazi, uključujući djecu i žene su opkoljeni, uskraćena im je pomoć, primorani su da napuste svoje domove. Ovo mora da prestane", naveo je Gutereš u saopštenju.

Gutereš užasnut napadima Izraela.
Izvor: YouTube/screenshot/Sky News

Portparol palestinskog Ministarstva zdravlja u Gazi, koji se nalazio u bolnici Al-Šifa, rekao je da je Izrael odgovoran za napad. Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca (PRCS) saopštilo je da je jedno od njihovih kola hitne pomoći bilo u konvoju, ali da niko od članova tima nije povrijeđen u napadu. Konvoj je oštećen kada je granata pala blizu njega, saopštio je PCRS.

Lekar Ašraf Al-Kidra rekao je da su vlasti organizovale medicinski konvoj iz bolnice i da su o tome obavijestile Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK). "Kada su kola hitne pomoći krenula ka jugu, Izrael je gađao vozila hitne pomoći na više lokacija, uključujući i kapiju medicinskog kompleksa Al-Šifa. Izrael je namjerno gađao ta kola hitne pomoći", rekao je on. Izrael tvrdi da je bolnica Al-Šifa mesto komandnog i kontrolnog centra Hamasa.

Palestinci su odbacili te tvrdnje. Generalni direktor Ministarstva zdravlja Gaze, Medhat Abas, rekao je za CNN da se bolnice u Gazi "koriste samo za liječenje pacijenata" i da se ne koriste "da bi se neko sakrio".

Hamas je takođe odbacio izraelske tvrdnje, pozivajući Ujedinjene nacije, arapske i islamske zemlje da odmah intervenišu kako bi zaustavili "ludilo bombardovanja i uništavanja medicinskog sistema". Medicinsko osoblje u Al-Šifi je iscrpljeno, a male zalihe goriva gurnule su bolnička odeljenja u mrak, zaustavljajući osnovne funkcije kao što je kiseonik. Samo jedna operaciona sala, odeljenje hitne pomoći i jedinica intenzivne njege nastavljaju da funkcionišu, rekao je doktor Jusef Abu Al-Riš, direktor bolnica u Gazi.

Pedijatar Tanja Haj-Hasan kaže da su ljekari primorani da pacijente liječe sa ograničenom količinom ljekova protiv bolova, jer ponestaje anestetika. "Nemamo dovoljno antibiotika za liječenje infekcija rana, nemamo dovoljno zavoja", kaže on.