Svijet

DJECA U GAZI PIJU SLANU VODU - "MAMA, ZAŠTO NE MOGU NORMALNU?": Katastrofalna situacija, sukob podignut na NOVI NIVO

Autor Uroš Matejić

Zbog sve žešćeg sukoba u Izraelu roditelji u Gazi nemaju izbora nego da djeci daju slanu vodu.

Izvor: Profimedia

Djeca se suočavaju sa "katastrofalnom" situacijom u Gazi, a roditelji nemaju izbora nego da im daju slanu vodu, navodi UN-ova agencija za pomoć djeci Unicef. Tobi Friker, portparol Unicefa, rekao je za BBC njuz da su nestašice u Gazi postojale i prije nego što je aktuelni sukob "podignut na novi nivo".

"Jedna od naših zaposlenih ima četvorogodišnjakinju i jednu sedmogodišnjakinju i ona samo pokušava da zaštiti djevojčice, da ih održi u životu svaki dan. Govorila je o tome kako samo piju slanu vodu, a njena ćerka kaže: 'Mama, zašto ja ne mogu da pijem normalnu vodu koju smo imali u normalnim danima?'", rekao je on.

Upitan o zalihama pomoći koja bi sada mogla da uđe u Gazu, Friker je rekao: "Bilo je zaliha, ali su bile veoma male. Kada vidite ogromne potrebe na terenu koje imamo, trebalo bi da ih bude mnogo, mnogo, mnogo više. Friker je pozvao na "trenutni humanitarni prekid vatre" i povećanje količine pomoći u Gazi "na trajnoj osnovi".

"Ono što sada vidimo svakodnevno je da djecu ubijaju, ranjavaju i sakate. To je prioritet broj jedan, zaštititi živote djece i održati djecu u životu", rekao je on.

BONUS VIDEO:

Tagovi