Svijet

HAOS ĆE BITI JOŠ VEĆI? "IZRAEL PREŠAO CRVENU LINIJU U GAZI": Žestok odgovor Irana - Otvoriće se još frontova

Autor Ivana Vlajković

Iran poručuje da je Izrael prešao crvenu liniju.

Izvor: AA/ABACA / ABACA PRESS / PROFIMEDIA

Izrael je "prešao crvene linije" u Gazi, što bi "moglo sve da natjera da preduzmu akciju", rekao je u nedelju iranski predsjednik Ebrahim Raisi.

"Zločini cionističkog režima prešli su crvenu liniju, što može da natera sve da preduzmu akciju. Vašington traži od nas da ništa ne činimo, ali oni nastavljaju da daju veliku podršku Izraelu. SAD su poslale poruke Osovini otpora, ali su na bojnom polju dobile jasan odgovor", rekao je Raisi u objavi na društvenim mrežama.

Žestoka izraelska vojna kampanja u Gazi izazvala je zabrinutost da će se otvoriti još frontova. Iran je saveznik Hamasa, kao i Hezbolaha, libanske militantne grupe koja je poslednjih nedelja bila uključena u razmjenu vatre sa Izraelom.

Stručnjaci kažu da iako je Iran oprezan da ne bude uvučen u rat Izraela i Hamasa, možda neće imati potpunu kontrolu ako milicije koje podržava u regionu samostalno intervenišu dok Hamas trpi teške udarce i raste broj žrtava u Gazi.

U prvim danima nakon napada Hamasa 7. oktobra u Izraelu, postavljena su pitanja o potencijalnoj umiješanosti Irana u ubistva. Teheran je u to vrijeme pohvalio operaciju, ali je brzo demantovao da je u njoj učestvovao. Prvi američki obaveštajni podaci su takođe sugerisali da su iranski zvaničnici bili iznenađeni Hamasovim napadom i da Teheran nije bio direktno uključen u njegovo planiranje, nabavku sredstava ili odobrenje, prenio je CNN.

BONUS VIDEO: