Svijet

NJEMAČKA NA NOGAMA ZBOG TERORISTA! Uhapsili jednog - htio je da izvrši napad!

Autor Jana Desovski

Islamista je već duže vrijeme pod lupom organa bezbjednosti zbog prethodnih upozorenja stranih tajnih službi.

Specijalne snage nemačke policije stoje u centru grada Drezdena, u istočnoj Nemačkoj, 10. decembra 2022. godine, pošto je pokrenuta policijska operacija velikih razmera zbog sumnje na talačku situaciju.
Izvor: Profiemdia

Njemačka policija uhapsila je danas u Esenu osuđenog 29-godišnjeg islamistu iz Duizburga pod sumnjom za terorizam. On je osumnjičen za planiranje napada na proizraelske demonstracije, piše Spiegel. Portal navodi i da su nezvanično saznali da je policija nedavno dobila dojavu od strane obaveštajne službe. Policija je navodno bila zabrinuta da bi muškarac mogao da iskoristi kamion da izvrši napad.

Navodno, 29-godišnjak je pretraživao internet u potrazi za proizraelskim događajima i džihadističkim sadržajem. Nije jasno da li je već odlučio gde i kada želi da izvrši napad.

Prema informacijama Špigla, on je već duže vreme pod lupom organa bezbjednosti zbog prethodnih upozorenja stranih tajnih službi. Prema obaveštajnim informacijama, navodno je razmatrao, između ostalog, napade na policijske objekte pre nekoliko nedelja. 

Pridružio se ISIS-u, bio u zatvoru

Međutim, njemački istražitelji navodno nisu pronašli dokaze o planiranom napadu. Policija je vjerovatno intervenisala zbog biografije osumnjičenog. Krajem 2013. preko Turske je otputovao u Siriju, gdje se pridružio Islamskoj državi. Njegovo borbeno ime je bilo Osama Al Almani, Osama Njemac. Na jednom snimku je pozirao pored tijela obezglavljenog čovjeka.

Kada se 2016. vratio u Njemačku, policija ga je uhapsila na aerodromu u Frankfurtu. On je 2017. godine osuđen na pet godina maloljetničkog zatvora zbog članstva u terorističkoj organizaciji.