Svijet

TEŽAK PORAZ RUSIJE! Ukrajina zadala jak udarac, pogođen aerodrom MOĆNOM američkom raketom! (VIDEO)

Autor Aleksandar Blagić

Ukrajina je navodno u toku prethodne noći uništila devet ruskih helikoptera na aerodromima u Berdjansku i Lugansku.

Izvor: X/Pluton/Screensot

"Ukrajina je navodno u toku prethodne noći uništila devet ruskih helikoptera na aerodromima u Berdjansku i Lugansku. Oštećena je i specijalna oprema, PVO sistem Pancir, skladište municije i uzletne staze, a ima više ranjenih i stradalih.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je potvrdio da je u ovom napadu prvi put korišćena raketa ATACMS. On se zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na pomoći.

"Danas smo posebno zahvalni Sjedinjenim Američkim Državama. Naši dogovori sa predsjednikom Džozefom Bajdenom se ispunjavaju. Sprovode se veoma precizno. Projektili su se pokazali", rekao je Zelenski.

Na društvenim mrežama se navodno pojavio i snimak helikopterskog napada na bazu u Lugansku. Udaljenost aerodroma od linije fronta iznosi oko 100 kilometara.

Vladimir Rogov, ruski zvaničnik u okupiranom djelu Zaporožja, negira da je ukrajinski napad bio uspješan i tvrdi da su projektili oboreni. Međutim, ruski vojni blogeri ga demantuju i potvrđuju veliku štetu u Berdjansku.

"Nije dobro jutro. Noću su Ukrajinci raketama ATACMS napali naš aerodrom na kome je bilo stacionirano vojno vazduhoplovstvo. Jedan od najtežih udaraca svih vremena u Sjevernoj vojnoj oblasti. Ako ne i najozbiljniji. Gubici su i ljudi i tehnologija. Besmisleno je da pišemo da treba da izvučemo zaključke da se ovo više ne dogodi. To će se ponavljati sve dok traje rat. Moramo biti spremni", navodi vojni bloger Fajter bomber.

Vojni bloger Komandkor navodi da je ovaj napad Ukrajine bio masivan. Procjenjuje se da je ispaljeno više od 40 projektila.

"Raketni napad na aerodrom u Berdjansku bio je masivan. Naši saborci takođe javljaju o mogućoj upotrebi ATACMS projektila, a spominje se i korišćenje kasetne municije. Procjenjuje se da broj ispaljenih projektila nije manji od 40. Čini se da je mnogo njih i presretnuto, a riječ je vjerovatno o kombinaciji S200, Storm šedovsa i ATACMS-a", navodi Komandkor.

Američki "Wall Street Journal" navodi da je Ukrajina prvi put upotrebila američke rakete dugog dometa ATACMS. Pozvali su se na anonimne izvore.

Dodaje se da Urajina koristi ove rakete sa dometom od 160 kilometara. Zvaničnih informacija o ovom napadu sa ruske strane nema.

BONUS VIDEO: