Svijet

PRORUSKI BIVŠI PREMIJER POBIJEDIO NA IZBORIMA U SLOVAČKOJ! U kampanji dominiralo pitanje VOJNE POMOĆI UKRAJINI

Autor Ivana Vlajković

Na parlamentarnim izborima u Slovačkoj pobijedio je bivši premijer Robert Fico.

Izvor: Profimedia

Na jučerašnjim parlamentarnim izborima, bivši slovački premijer, levičar Robert Fico pobijedio je svog protivnika iz stranke Progresivna Slovačka. Ipak, na osnovu izbornih rezultata, jasno da će morati da pridobije saveznike da bi formirao sledeću vladu Slovačke.

Ficova partija SMER SSD je na jučerašnjim izborima osvojila najveći broj glasova - 23,37 odsto u 98 odsto glasačkih jedinica, zatim slijedi liberalna Progresivna Slovačka (PS) sa 16,86 odsto glasova i HLAS (Glas) partija koja je na trećem mjestu sa 15,03 odsto osvojenih glasova, a čija saradnja bi mogla da postane veoma značajna za formiranje buduće vlade, piše Rojters.

Bivši Ficov kolega i ljevičarski lider HLAS-a Peter Pelegrini potvrdio je da ima otvorene opcije za buduće koalicije. U predizbornoj kampanji dominiralo je pitanje vojne pomoći Ukrajini. U trenutku kada EU nastoji da sačuva jedinstvo u otporu ruskoj invaziji na Ukrajinu, nova slovačka vlada sa Ficom na čelu i njegovom strankom SMER-SSD pridružila bi se Mađarskoj koja narušava evropski konsenzus o podršci Ukrajini.

To bi takođe signaliziralo dalji pomak u regionu protiv političkog liberalizma, koji bi mogao biti ojačan ako konzervativni PiS pobedi na izborima u Poljskoj kasnije ovog mjeseca. Ficova stranka je više nacionalistička i socijalno konzervativna, kritikuje socijalni liberalizam, za koji kaže da je nametnut iz Brisela. PS je liberalan u pogledu zelenih politika, LGBT prava, dublje evropske integracije i ljudskih prava.

"Želimo da sve procjenimo, tako da ćemo sačekati konačno prebrojavanje", rekao je Robert Kalinak, kandidat SMER-SSD i dugogodišnji Ficov saveznik, dodajući da će stranka kasnije u nedelju prokomentarisati rezultate.

Tagovi