Svijet

PREMINUO BIVŠI PREDSJEDNIK ITALIJE! "Kralj Džordž" je bio najpopularniji političar, a borio se protiv Berluskonija!

Autor Uroš Matejić

Đorđo Napolitano, je bio predsjednik Italije od 2006. do 2015. godine, kada je podnio ostavku na tu funkciju.

Izvor: Profimedia

Đorđo Napolitano, predsjednik Italije u dva mandata i jedan od najuglednijih italijanskih političara preminuo je danas u 98. godini. Napolitano je preminuo u bolnici u Rimu, a njegovo zdravstveno stanje je bilo kritično već neko vrijeme, prenosi agencija ANSA.

Rođen je u Napulju 25. juna 1925. godine, a diplomirao je pravo na Univerzitetu u Napulju 1947. godine. U Komunističku partiju Italije je ušao 1945. godine, a osam godina kasnije je prvi put postao poslanik.

Dio Demokratske partije ljevice postaje 1991. godine, a od 1996. do 1998. godine bio je ministar unutrašnjih poslova u vladi Romana Prodija. Tokom dugogodišnje političke karijere, Napolitano je bio član Evropskog parlamenta, kao i predsjednik Donjeg doma italijanskog parlamenta.

Njegova duga politička karijera odvela ga je i u Strazbur kao člana Evropskog parlamenta od 1989. do 1992. godine, prije nego što je izabran za predsjednika Donjeg doma Italije od 1992. do 1994. godine.

Njegova dominacija političkom scenom u Italiji - a posebno ključna uloga u stvaranju vanredne vlade koju je predvodio Mario Monti usred krize suverenog duga 2011. - donijela mu je nadimak Kralj Džordž. Ovo nije prijalo mnogim desničarima koji su rekli da je pomogao da se okonča konačna vlada Silvija Berluskonija, navodno u dosluhu sa evropskim vlastima. Redovno je bio na vrhu anketa najpopularnijih italijanskih političara. Predsjednik Italije je bio od 2006. do 2015. godine, kada je podnio ostavku na tu funkciju.

BONUS VIDEO: