Svijet

KUBA OTKRILA LANAC TRGOVINE LJUDIMA: Kubanci regrutovani za rat u Ukrajini na strani Rusije

Autor Mirela Ljumić

Kubansko Ministarstvo spoljnih poslova navodi da su Kubanci koji žive u Rusiji i "čak i neki na Kubi" bili "uključeni u vojne snage koje učestvuju u ratu u Ukrajini".

Izvor: EPA-EFE/RAMON ESPINOSA / POOL

Kubansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je otkrilo lanac trgovine ljudima sa ciljem da regrutuje Kubance da se bore za Rusiju u njenom ratu u Ukrajini.

Ministarstvo navodi da su Kubanci koji žive u Rusiji i "čak i neki na Kubi" bili "uključeni u vojne snage koje učestvuju u ratu u Ukrajini". Kuba je blizak saveznik Rusije, ali je u svom saopštenju istakla da "ne ušestvuje u konfliktu u Ukrajini". Odgovora iz Rusije još nije bilo, a kubansko Ministarstvo spoljnih poslova nije preciziralo ko stoji iza operacije.

Prošlog avgusta, predsjednik Vladimir Putin naredio je ruskoj vojsci da poveća broj vojnika nakon što su njene borbene snage pretrpjele velike gubitke u Ukrajini.

Ruski list Ryazan Gazette je od tada objavio da su se Kubanci koji žive u Rusiji pridružili ruskim borbenim snagama koje se bore u Ukrajini u zamjenu za obećanje da će dobiti rusko državljanstvo.

Iako nije jasno da li je saopštenje kubanskog Ministarstva spoljnih poslova povezano sa izveštajima u listu Ryazan Gazette, u njemu se navodi da "Kuba ima čvrst i jasan istorijski stav protiv upotrebe plaćenika".

"Odlučno ćemo djelovati protiv onih koji se bave trgovinom ljudima u cilju regrutovanja kubanskih državljana da nose oružje u bilo kojoj zemlji", navodi se u saopštenju.

Kubanski ministar spoljnih poslova Bruno Rodrigez objavio je saopštenje na X, ranije poznatom kao Tviter, dodajući da Kuba koristi "silu zakona" da bi se suprotstavila pokušajima regrutacije njenih građana.

Ova izjava spada u rijetku tačku suprotstavljanja u kubansko-ruskim odnosima, pošto su dve zemlje uspostavile čvršće trgovinske veze.

Prije nešto više od dva mjeseca, ministri odbrane Kube i Rusije održali su razgovore u Moskvi, a ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u aprilu otputovao na ostrvo kojim upravljaju komunisti u okviru turneje po latinoameričkim zemljama koje su saveznici Rusije.

Tagovi