Svijet

ŽOZEP BORELJ O SITUACIJI U GABONU: Ovo je veliko pitanje za Evropu

Autori Mirela Ljumić Euractiv.rs

Ministri spoljnih poslova i odbrane EU "moraju duboko da razmisle o tome šta se tamo dešava i kako možemo da unaprijedimo našu politiku u odnosu na ove zemlje", rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Izvor: Euractiv/EPA-EFE/MAURICIO DUENAS CASTANEDA

Grupa visokih gabonskih vojnih oficira pojavila se na nacionalnoj televiziji u ranim satima u srijedu i rekla da je preuzela vlast nakon što je državno izborno tijelo objavilo da je predsjednik zemlje Ali Bongo osvojio treći mandat.

Znaci vojnog udara u Gabonu dolaze samo nekoliko nedelja nakon što su pripadnici predsjedničke garde u Nigeru preuzeli vlast i uspostavili huntu.

"Ako ovo u Gabonu bude potvrđeno, to je još jedan vojni udar koji povećava nestabilnost u cijelom regionu", rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, obraćajući se novinarima prije nego što je u srijedu (30. avgusta) krenuo na neformalni sastanak ministara odbrane EU u Toledu.

"Cijela oblast - počevši od Centralnoafričke Republike, zatim Malija, pa Burkine Faso, sada Nigera, možda Gabona - nalazi se u veoma teškoj situaciji", rekao je Borelj.

Ministri spoljnih poslova i odbrane EU u naredna dva dana moraju duboko da razmisle o tome šta se tamo dešava i kako možemo da unaprijedimo našu politiku u odnosu na ove zemlje", rekao je on.

"Ovo je veliko pitanje za Evropu", dodao je šef diplomatije EU.

Očekuje se da će ministri spoljnih poslova i odbrane EU ove nedelje razgovarati o strategiji za rešavanje situacije u Nigeru i da će ponovo procijeniti pristup Unije regionu Sahela, navodi se u internom memorandumu u koji je uvid imao EURACTIV.

Niger je prije nekoliko nedelja postao poslednja u nizu zemalja u regionu koja je pala u ruke vojnih hunti.

Prema dopisu, očekuje se da će Borelj pitati ministre kako bi EU trebalo da "prilagodi svoj pristup Nigeru", za koji neki zvaničnici EU kažu da bi mogao da uključi sankcije.

Od njih će takođe biti zatraženo da razmisle o tome kako da "najbolje zaštitimo naše interese i ciljeve u podregionu, posebno u oblasti bezbjednosti (borba protiv terorizma, suprotstavljanje uticaju Vagnerove grupe) i kontrole ilegalnih migracija kada trima centralnim državama Sahela vladaju vojne hunte, a radikalne naoružane grupe sprovode strategiju teritorijalnog širenja".

EU, jedan od najvećih donatora Nigera, suspendovala je svoju finansijsku podršku - 503 miliona eura iz svog budžeta za poboljšanje upravljanja, obrazovanja i održivog razvoja između 2021-2024 - kao i bezbjednosnu saradnju.

Španija, kao predsedavajuća Savjetom EU, pozvala je ministra spoljnih poslova Nigera u egzilu Hasumija Masudua, kao i aktuelnog šefa Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOVAS), predsjednika Nigerije Bolu Ahmeda Tinubua na neformalni ručak u četvrtak (31. avgusta).