Svijet

PRIGOŽIN SJEDIO NA POSEBNOM MJESTU U AVIONU? Vođa "Vagnera" znao šta mu se sprema, pa ODAVDE posmatrao posadu letjelice?

Autor Aleksandar Blagić

Uz pomoć video snimaka otvorenog koda aviona Embraer 600 koji je u srijedu pao u Tverskoj oblasti u Rusiji kada je stradalo deset osoba, moguće je rekonstruisati gdje je otprilike sjedio stradali vođa "Vagnera", Jevgenij Prigožin.

Izvor: Youtube/ BBC News/Screenshot/privatna arhiva

Uz pomoć video snimaka otvorenog koda aviona Embraer 600 koji je u srijedu pao u Tverskoj oblasti u Rusiji kada je stradalo deset osoba, moguće je rekonstruisati gdje je otprilike sjedio stradali vođa "Vagnera", Jevgenij Prigožin. On je sjedio naspram jednog od osnivača te paravojne jedinice, Dmitrija Utkina, a Jevgenij je uvijek volio da sjedi na kraju aviona u posebnoj fotelji sa pogledom na cio avion.

Utkin je, najvjerovatnije, sjedio u fotelji leđima prema kabini. Na sofi u ovoj prostoriji, najvjerovatnije, bilo je lično oružje pronađeno tokom istraživanja olupine (u skučenoj kabini, ovo je jedino dobro pozicionirano mjesto za takav teret).

Dalje, za velikim stolom za četvoro, obično su se nalazili tjelohranitelji biznismena. S obzirom na nivo leta, među njima je ovoga puta bio i šef Prigožinovih tjelohranitelja, Sergej Propustin.

Raspored sedenja
Izvor: privatna arhiva

U svakom slučaju, tačnu sliku tragedije utvrdiće istraga i ove informacije ne treba uzeti kao zasigurno tačne i relevantne. Danas je pronađena crna kutija na mjestu gdje je pao avion.

BONUS VIDEO: