Svijet

OTKRIVENA ARMIJA "VAGNERA", PROCURILE I SLIKE! Lukašenko ih smjestio i iskorišćava ih

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije kampa "Vagner" grupe u Bjelorusiji. Navodno se tu trenutno nalazi oko 8.940 pripadnike ove jedinice koju predvodi Jevgenij Prigožin.

Izvor: Twitter/screenshot/DortmundaBerlin

Društvenim mrežama kruže fotografije kampa "Vagner" grupe u Bjelorusiji. Da podsetimo, 29. juna je američki satelit "Planet Labs" napravio snimke na kojima se vidi ubrzana gradnja objekata u napuštenoj vojnoj bazi u Belorusiji. Pre toga je bivši britanski načelnik vojske Lord Danat rekao da strahuje da bi to možda moglo da znači da će "Vagner" napasti Kijev iz Belorusije.

Bjeloruska grupa za praćenje vojne aktivnosti "Hajun" je objavila da je izbrojala 298 šatora na satelitskim snimcima kampa. Svaki taj šator može da primi 30 ljudi. Prema računici, navodno se u tom kampu nalazi oko 8.940 pripadnika "Vagner" jedinice.

S obzirom na činjenicu da neki od šatora imaju komunalne namjene, možemo reći da kamp može da primiti oko 8.000 ljudi”, piše beloruski Hajun.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, koji je odigrao ključnu ulogu u smirivanju tenzija između ruskog predsjednika Vladimira Putina i vođe "Vagnera" Jevgenija Prigožina, je rekao da "Belorusija ne gradi kampove za Vagner, ali da će im pomoći sa smještajem ako bude trebalo". Prema pisanju medija, Lukašenko navodno želi da iskoristi boravak "Vagnera" kako bi njegova vojska prošla dodatnu obuku.

"Još ne gradimo nikakve kampove. Ali ako žele, smjestićemo ih. Stavite šatore ako želite. Ali za sada su u Lugansku u svojim kampovima. Ponudili smo im jedan od napuštenih kampova. Dobrodošli su, ograda je tu, sve je na mjestu. Stavite šatore. Pomoći ćemo im koliko god možemo dok ne odluče čemu će se posvetiti”, rekao je Lukašenko.