Svijet

OGLASIO SE PRIGOŽIN NAKON POKUŠAJA DRŽAVNOG UDARA! Otkrio šta je bio cilj marša,"i dalje pobjeđujemo u prvim redovima"

Autor Sara Gajić

Vođa Vagner grupe Jevgnenij Prigožin se oglasio na Telegramu.

Izvor: Youtube/ BBC News/Screenshot

Jevgenij Prigožin je tvrdio da je Vagnerov "marš pravde“ imao za cilj borbu protiv izdajnika i mobilizaciju društva. "I mislim da smo uspjeli da postignemo mnogo. Siguran sam da ćete u bliskoj budućnosti vidjeti naše dalje pobjede u prvim redovima", rekao je Prigožin.

Jevgenij Prigožin, osnivač privatne vojne kompanije Vagner, oglasio se na Telegram kanalu Siva zona, koji je povezan sa Vagnerom, i rekao da je njegov „marš pravde” usmjeren protiv izdajnika i da trenutno očekuje "dalje pobjede na frontu“.On nije precizirao čije pobjede smatra svojom i nije dao nikakve informacije o tome gdje se nalazi. Nije poznato kada je snimak snimljen.

Ranije je šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov rekao da se Vagnerovi plaćenici više neće boriti u Ukrajini nakon neuspjele Prigožinove pobune protiv ruske vojske. Prema Budanovu, Prigožin planira da većinu svojih snaga koje su ranije bile angažovane u ratu Rusije protiv Ukrajine prerasporedi u Afriku.

Prigožin je 23. juna pokrenuo "marš za pravdu“ protiv ruskih vojnih lidera nakon što je ruska vojska navodno gađala Vagnerove trupe u Ukrajini. Njegovi plaćenici su zauzeli Rostov i marširali 200 kilometara do Moskve, da bi naglo prekinuli pobunu manje od 24 sata nakon što je počela. Kao rezultat neobjavljenog sporazuma između lidera Vagnera i Kremlja, Prigožinu i njegovim saradnicima je dozvoljeno da odu u Bjelorusiju kako bi izbjegli progon. Bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko tvrdio je 27. juna da je Prigožin stigao u zemlju. Ali još uvijek nema vizuelne ili druge potvrde gdje se nalazi šef Vagnera.

BONUS VIDEO: