Svijet

MICOTAKIS UBJEDLJIVO POBIJEDIO U GRČKOJ: Obećao transformaciju zemlje, na izborima i jedno veliko iznenađenje

Autori Mirela Ljumić Euractiv.rs

Kirijakos Micotakis ubjedljivo je pobijedio na izborima u Grčkoj, pokazuju rezultati.

Izvor: EPA-EFE/ALEXANDROS VLACHOS

Lider konzervativaca Kirijakos Micotakis pobijedio je na nacionalnim izborima u Grčkoj sa jasnom većinom, obezbjeđujući drugi mandat tokom kojeg je obećao da će sprovesti velike reforme za transformaciju zemlje.

Sa skoro svim prebrojanim glasovima, Micotakisova partija Nova demokratija dobila je rezultat od preko 40,5%, daleko ispred levičarske partije Siriza koju predvodi bivši premijer Aleksis Cipras, koja je osvojila manje od 18%.

Marža je najveća za konzervativce u skoro 50 godina, pošto su ih glasači nagradili što su Grčku vratili u ekonomsko zdravlje nakon strašne dužničke krize.

"Narod nam je dao sigurnu većinu. Velike reforme će se odvijati brzo", rekao je Micotakis (55), dodajući da ima ambiciozne ciljeve za novi mandat koji bi mogao da transformiše Grčku.

Izvor: EPA-EFE/ALEXANDROS VLACHOS

Bivši konsultant Mekinzija i diplomac Harvarda, koji je odveo naciju EU od pandemije koronavirusa do dvije uzastopne godine snažnog rasta, već je ostvario sjajnu pobjedu na izborima prije samo mjesec dana. Ali pošto mu je nedostajalo pet mjesta u parlamentu da bi mogao da formira jednopartijsku vladu, Micotakis je odbio da pokuša da formira koaliciju, čime je 9,8 miliona grčkih birača natjerao da se vrate na glasačka mjesta.

Na izborima su se birači takođe okrenuli od dvojice ključnih protagonista tokom godina duga. "MeRA25" radikalno levičarska partija bivšeg ministra finansija Janisa Varufakisa nije uspjela da pređe cenzus od tri odsto za ulazak u parlament, dok je Ciprasova partija osvojila čak i manje nego u maju, izgubivši dodatnih 275.000 glasova.

Izvor: EPA-EFE/GEORGE VITSARAS

Stranka Spartanci, koja je rekla da Grčkoj preti nekontrolisana migracija, bila je iznenađenje kampanje. Na osnovu ranih rezultata, trebalo je da dobije 4,7 odsto glasova i do 13 mjesta u parlamentu.

Grupa je katapultirana iz relativne opskurnosti nakon podrške Ilijasa Kasijadijarisa, frontmena sada zabranjene stranke krajnje desnice Zlatna zora. Njegovoj sopstvenoj stranci je zabranjen pristup izborima i on je podržao Spartance iz zatvora.