Svijet

"TURISTI ĆE NASTAVITI SA ZARONIMA U DUBOKE VODE!" Bivši komandant podmornice šokirao: Titan je bio potpuno NEOBIČAN!

Autor Jana Desovski

Frenk Oven bivši komandant podmornice je rekao da je Titan bio neobična podmornica po svim aspektima.

Izvor: YouTube/screenshot/OceanGate Expeditions/WTHR

Bivši komandant podmornice rekao je da vjeruje da će tržište dubokomorskog turizma nastaviti da funkcioniše uprkos incidentu sa Titanom, podmornicom u kojoj je pet ljudi poginulo kada je zaronila do olupine čuvenog Titanika.

Frenk Oven, penzionisani australijski pomorski oficir, rekao je za Skaj njuz da je Titan, podmornica Oušngejta, 'bila neobična u mnogim aspektima', dodajući da će oni koji žele da krenu u duboka morska putovanja sada svakako preduzeti mjere predostrožnosti.

Rekao je da postoje samo četiri podmornice na svijetu, uključujući Titan, sposobne da idu do ekstremnih dubina. "Tri od njih su potpuno nezavisno sertifikovane od strane agencija kao što su Američki biro za transport ili Lojd", dodao je Oven. "Svaka od ovih organizacija pruža jasan put za razumijevanje rizika kako bi se osiguralo da sve lekcije koje su naučili iz godina sertifikacije i evaluacije dizajna budu ugrađene u pravila", rekao je on.

On je rekao da će turističko tržište "vjerovatno biti samoregulisano" jer putnici provjeravaju brod na kojem se nalaze prije nego što krenu na bilo koje putovanje.