Svijet

"GROBLJE" AUTOMOBILA, NE VIDI IM SE KRAJ! Poznati jutjuber raskrinkao šemu prevare, pogledajte nestvarne prizore u Kini

Autor Aleksandar Blagić

U Narodnoj Republici Kini otkrivena su čitava polja električnih automobila koji se ne koriste, a pozadina priče će vas iznenaditi.

Izvor: Youtube/printscreen/serpentza

Kina je postala velesila u proizvodnji i prodaji električnih automobila, a nedavno su otkrivena ogromna polja otpada električnih automobila. Jutjuber Vinston Stercel je to zabilježio svojim dronom, a otkrio je i navodnu pozadinu "groblja kineskih električnih automobila".

Navodno se radi o ideji kineskih proizvođača da fingiraju veliku prodaju kako bi prikazali velike brojeve i dobili subvencije Vlade. "South China Morning Post" i "The Atlantic" su o sličnoj situaciji pisali 2018. godine, ali se tada radilo o električnim biciklima. Tada su došli do saznanja da je tokom 2017. godine posao "dijeljenja bicikala" došao do vrhunca jer je ponuda u velikoj mjeri nadmašila potražnju. Epilog je bio otpad električnih bicikala.

Istorija se sada navodno ponavlja. U snimku jutjubera se navodi da kineski proizvođači često proizvode automboile bez ispitivanja tržišta. Jedan snimak je star nešto više od dve godine te je teško utvrditi kakvo je trenutno stanje.

Kineski otpad električnih automobila
Izvor: Youtube/serpentza