Svijet

UKRAJINA NE MOŽE U NATO SVE DOK TRAJE RAT SA RUSIJOM! Oglasila se premijerka Estonije

Autor Uroš Matejić

Premijerka Estonije je rekla da svi razumiju da se to ne može desiti dok traje rat.

Izvor: Profimedia/ABACA

Ukrajina neće moći da se pridruži alijansi dok postoji sukob na njenoj teritoriji, i NATO to razumije, izjavila je premijerka Estonije Kaja Kalas u nedelju, govoreći na međunarodnom bezbijednosnom forumu "Šangri-La dijalog" koji se održava u Singapuru. "Što se tiče Samita NATO-a u Viljnusu, naravno, mi podržavamo put Ukrajine ka članstvu u NATO. Svi razumiju da se to ne može desiti dok traje rat", napomenula je ona.

Vašington Post je sredinom maja objavio, pozivajući se na svoje izvore, da su zemlje NATO-a odlučile da na samitu u litvanskoj prestonici ne pošalju poziv Ukrajini da postane članica Sjevernoatlantske alijanse, ali da razgovaraju o mogućnosti jačanja saradnje sa Kijevom. Kako navodi list, među državama članicama alijanse, uprkos pozivima Kijeva, postojao je konsenzus da NATO tokom samita 11-12. jula u Viljnusu neće poslati Ukrajini zvaničan poziv za pridruživanje.

NATO je na samitu u Bukureštu u aprilu 2008. dao političku izjavu da će Ukrajina na kraju postati članica NATO-a, ali je odbio da pruži Akcioni plan za članstvo, prvi korak u pravnom procesu pridruživanja toj organizaciji.

U februaru 2019. godine, Vrhovna Rada je odobrila amandmane na Ustav Ukrajine, fiksirajući težnju za ulazak u NATO. Predsednik Volodimir Zelenski je više puta izjavio da Kijev želi da postigne dobijanje konkretnih uslova za pristupanje alijansi.