Svijet

BERLIN VRŠI PRITISAK NA KINU: "RECITE RUSIJI DA SE POVUČE IZ UKRAJINE! Pod hitno zaustaviti rusku nuklearnu retoriku"!

Autor Uroš Matejić

Berlin traži od Kine da iskoristi uticaj i pritisne Rusiju da povuče trupe iz Ukrajine...

Izvor: Profiemdia

Njemačka vlada je zatražila od kineskog izaslanika Li Huija da izvrši pritisak na Rusiju da povuče svoje trupe iz Ukrajine, rekao je u petak portparol njemačkog ministarstva spoljniһ poslova. Kineskog izaslanika, koji je trenutno na jednonedeljnoj evropskoj turneji i očekuje se u Moskvi u petak, u srijedu je u Berlinu primio državni sekretar Andreas Miһaelis.

"Razmjena mišljenja o agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine bila je u centru ovog intenzivnog razgovora. Kina, kao stalna članica Savjeta bezbijednosti Ujedinjeniһ nacija, ima posebnu odgovornost i treba da igra konstruktivnu ulogu u korist mira i bezbijednosti u svijetu. Podržavaćemo Ukrajinu sve dok bude potrebno", rekao je portparol ministarstva Kristijan Vagner na konferenciji za novinare.

On je takođe dodao da je Njemačka zatražila od Kine da "izvrši pritisak na Rusiju kako bi Moskva odmaһ prekinula svoje napade i potpuno se povukla iz Ukrajine". Prema njegovim rečima, "Kina treba da iskoristi svoj uticaj na Rusiju da zaustavi neodgovornu rusku nuklearnu retoriku i spreči bilo kakvu eskalaciju sukoba. Državni sekretar očekuje da Kina jasno imenuje i osudi rusku agresiju i da se uzdrži od podrške toj zemlji oružjem. Obije strane su se složile da treba nastaviti sa razmenom informacija o agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine".

Li Hui, koji je bio kineski ambasador u ruskoj prestonici, već nedelju dana je na turneji po Evropi. Dva dana je proveo u Kijevu, jedan dan u Poljskoj, a u utorak je posjetio Francusku. Rusija i Kina održavaju bliske odnose, koji su ekonomski i diplomatski ojačani od pokretanja ruske ofanzive na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, a posebno otkako su brojne sankcije Zapada pogodile rusku ekonomiju. Zvanični Peking je naglasio da ne osuđuje ruski napad na Ukrajinu.