Svijet

BIJELA KUĆA PRESJEKLA - NE PODRŽAVAMO NAPADE NA RUSKOJ TERITORIJU! Upozorili Ukrajince: Ne koristite naše oružje

Autor Sara Gajić

Amerika ne podržava napade na ruskom tlu, rekao je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi.

Izvor: Profimedia

Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena ponovila je u razgovorima sa Ukrajinom da ne podržava napade na ruskoj teritoriji, rekao je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi u četvrtak za CNN."Ponovo smo jasno stavili do znanja Ukrajincima kakva su naša očekivanja u vezi sa napadom na Rusiju - ne želimo to da ohrabrujemo ili omogućavamo, svakako ne želimo da se bilo kakva oprema američke proizvodnje koristi za napad na rusko tlo“, rekao je Kirbi za CNN.

"I dobili smo uvjeravanja od Ukrajinaca da će poštovati te želje... bili smo vrlo jasni da želimo da Ukrajina bude u stanju da brani svoje tlo, sopstvenu teritoriju. Oni su napadnuti. Oni imaju pravo da se brane“, nastavio je on. "Ali, takođe smo bili jasni, pa, da ne želimo da ovaj rat eskalira dalje od ovoga, razaranja i nasilja sa koji se već suočavaju Ukrajinci".

Razgovori sa Ukrajinom nisu uključivali "isticanje posledica, već su bili jednostavno reafirmacija“, rekao je Kirbi za CNN. On je dodao da su se ovi razgovori dogodili "nedavno tokom poslednjeg dana“.

Kirbijevi komentari dolaze nakon izvještaja CNN-a da su ruski borci protiv Putina, koji se bore zajedno sa ukrajinskim oružanim snagama, izvršili raciju unutar ruske teritorije, tačnije Belgorodu. U intervjuu sa Semom Kilijem iz CNN-a, jedan od ruskih državljana rekao je da je racija izvedena korišćenjem opreme američke proizvodnje kupljene na otvorenom tržištu. Kirbi je u četvrtak rekao da to ne može da potvrdi. Umjesto toga, rekao je da SAD obezbjeđuju opremu "koja će se koristiti za odbranu ukrajinskog tla“.