Svijet

BIO SAM UZ PUTINA 13 GODINA, A ONDA MI JE PRVI PUT TRAŽIO... Bivši član obezbjeđenja otkrio strahove ruskog predsjednika

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Gleb Karakulov (35), ruski inženjer komunikacija iz Dagestana, otkrio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin postao paranoičan od kada je počeo rat u Ukrajini.

Izvor: YouTube/Screenshot/The Telegraph/sputnikportal.rs/screenshot

Gleb Karakulov (35), ruski inženjer komunikacija iz Dagestana, otkrio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin postao paranoičan od kada je počeo rat u Ukrajini. Karakulov je bio oficir Federalne službe za zaštitu, državne agenije koja je zadužena za zaštitu ruskog predsjednika, prenosi britanski "Gardijan".

Karakulov je otkrio da Putin sada putuje posebnim blindiranim vozom, a od njega je Putin tražio prošle godine da u zgradu ruske ambasade u Kazahstanu ugradi sigurnu liniju za komunikaciju. To je prva narudžbina tog tipa od strane Putina prema riječima Karakulova.

Karakulov je u Tursku stigao upravo iz Kazahstana, odnosno prebjegao je dok je bio na zadatku. Nije rekao ni svojoj majci, pristalici ruskog predsjednika, da će napustiti službu i zemlju. Kada je saznao da je Karakulov prebjegao, bezbjednosni zvaničnik članice Severnoatlantskog saveza (NATO) rekao je da je slučaj izuzetno interesantan jer se radi o službeniku Putinovog obezbjeđenja.

On je dodao da je ruski predsjednik izuzetno ponosan na svoje obezbjeđenje i da bi ovo mogao da bude veliki udarac za njega. "Njegova bezbjednost je ugrožena. Neće biti srećan zbog toga, posebno ako je riječ o komunikacijama“, dodao je Karakulov.

Karakulov je bio veoma blizak sa Putinom od 2009. do 2022. godine. Centar za dosijee, grupa istraživačkih novinara koju finansira protivnik ruskog Kremlja Mihail Hodorkovski, potvrdio je da je Karakulov zaista onaj za koga se predstavlja. Dosije centar je intervjuisao Karakulova više od šest sati, a transkripti tog intervjua su podijeljeni Danskoj radio televiziji (DR), Švedskoj nacionalnoj javnoj TV stanici SVT, Norveškoj radio televiziji (NRK) i agenciji "Asosijeted Pres".

"AP" navodi da je Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo potjernicu za Karakulovim i da je 26. oktobra krivično optužen za dezerterstvo tokom mobilizacije. FSO je jedan od najtajnijih ogranaka ruskih službi bezbjednosti i njeni oficiri, čak i kada napuste službu, nikada ne govore o štićenim licima i svemu što su čuli i vidjeli tokom službe.

Poslije više od 180 putovanja sa Putinom, Karakulov je rekao da je ruski predsjednik u dobroj fizičkoj kondiciji i da se drži bolje od većine svojih vršnjaka. Samo nekoliko puta je otkazao putovanja zbog bolesti i redovnih ljekarskih pregleda. Za razliku od ruskog premijera Mihaila Mišustina, Putinu nije potreban siguran pristup internetu kada putuje.

"Mislim da ga nikada nisam vidio na telefonu. Podatke mu lično dostavljaju kolege. On živi u svojevrsnom informacionom vakuumu“, dodao je Karakulov.

Inženjer kaže da ruski predsjednik putuje vozom jer mu se ne sviđa što se avioni mogu pratiti. Voz koji koristi izgleda kao svaki drugi ruski voz.

"Razumijem da se jednostavno plaši“, rekao je Karakulov i dodao da je Putin i prošle godine insistirao na merama protiv koronavirusa.