Svijet

TENZIJA SVE JAČA! NIKAD GORI ODNOSI SA KINOM ZBOG TAJVANA: Bajden pokušava da smiri strasti - To je privatno putovanje

Autor Sara Gajić

Najavljena je poseta tajvanskog predsednika Americi.

Izvor: Profimedia

Dolazak tajvanske predsednice Cai Ing-ven u SAD u četvrtak naglašava podelu između Bele kuće i kineskih pristalica u Kongresu oko toga koliko snažno treba pokazati podršku samoupravnom ostrvu koje Kina smatra svojim, prenosi Politiko. Bajdenova administracija koja ne želi da rasplamsava ionako napete odnose sa Kinom , umanjuje značaj posete, pažljivo napominjući da Cai ide na privatno putovanje i naglašavajući da se ne sastaje ni sa jednim zvaničnicima administracije.

Ali sve glasnija grupa zakonodavaca tvrdi da SAD treba da učine više da podrže Tajvan. Podrška Caijevoj poseti je način da SAD "stanu uz Tajvan usred rastućih pretnji kineskog predsednika Si Đinpinga, i moramo osigurati da Tajvan ima oružje i obuku koja mu je potrebna da se zaštiti od rastuće vojne agresije KPK“, rekao je predsjednik Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma Majk MeKaul, koristeći akronim za Komunističku partiju Kine.

Cai će biti u Njujorku jedan dan u četvrtak kako bi dobila nagradu za liderstvo od konzervativnog trusta mozgova i sastaće se sa predsednikom Predstavničkog doma Kevinom Makartijem u Los Anđelesu 5. aprila. To je sedmo takvo putovanje Cai u Sjedinjene Države otkako je postala predsednica 2016. godine, ali ovo dolazi pošto su se tenzije između Vašingtona i Pekinga pogoršale zbog špijunskog balona koji je nedavno preneo podršku SAD i Kine Rusiji u njenom ratu protiv Ukrajine. 

Njena poseta čini još oštrijom rastuću podelu između zakonodavaca koji se zalažu za zaštitu Tajvana po svaku cenu i administracije koja pokušava da obuzda Kinu, a da u potpunosti ne poremeti odnos koji je već na lošem nivou u poslednjih nekoliko decenija.

Reakcija Kine

Peking ovu posetu naziva uvredom za američko-kineske odnose i provokacijom. "Putovanje nije toliko 'tranzit', već to da SAD neshvatljivo popuštaju i podržavaju separatiste 'tajvanske nezavisnosti'", rekao je u sredu portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning. Portparol kineske kancelarije za poslove Tajvana, Zu Fenglian, dodao je da će Peking "preduzeti mere da se odlučno suprotstavi“ svakom sastanku Caija i Makartija.

Upitan u sredu o Makartijevom planu da se sastane sa Caijem, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je: "Prepuštamo predsedniku Mekartiju da razgovara o svom rasporedu, njegovom dnevnom redu i šta namerava da uradi ili ne, posebno u vezi sa ovim tranzitom". Tajpej sarađuje tako što ne objavljuje nikakve detalje o Caijevom rasporedu u SAD.

Bela kuća je očigledno zabrinuta da bi Peking mogao da odgovori na Caijevo prisustvo u SAD još jednom naletom pretećih vojnih aktivnosti oko Tajvana. Peking "ne bi trebalo da koristi ovaj tranzit kao izgovor da pojača bilo kakvu agresivnu aktivnost oko Tajvanskog moreuza“, rekao je Kirbi u Savetu za nacionalnu bezbednost u sredu. Bela kuća je imala "više diplomatskih razgovora sa Pekingom“ o Caijevoj poseti kako bi se to izbeglo, rekao je Kirbi.