Svijet

SJEVERNA KOREJA ŽESTOKO PROVOCIRA KOMŠIJE SA JUGA! Ispalili još dvije RAKETE, a i optužbe "Sa Amerikom vježbaju za RAT"

Autor Uroš Matejić

Pjongjang je više puta upozoravao Vašington i Seul na njihove vježbe, optužujući ih da vježbaju za rat protiv Sjeverne Koreje, pa su shodno tome ispalili dva projektila.

Izvor: Profimedia

Južnokorejska vojska saopštila je da je rano jutros detektovala lansiranje dvije balističke rakete kratkog dometa sa sjevernokorejske teritorije. Rakete su lansirane nakon što je Pjongjang ispalio krstareće rakete sa podmornice kao odgovor na američke vojne vježbe u regionu.

Najnovija demonstracija sile dolazi u vrijeme kada Vašington i Seul održavaju velike zajedničke vježbe na poluostrvu, koje su počele u ponedeljak. Pjongjang je više puta ponovio da ove vježbe vidi kao pripremu za napad na teritoriju Sjeverne Koreje. Južnokorejska novinska agencija Jonhap prenela je izjavu vojnih zvaničnika u kojoj se navodi da su projektili ispaljeni iz jugozapadne oblasti Jangjon i da su letjele 620 kilometara pre nego što su pale u more kod istočne obale.

Južnokorejska vojska je osudila lansiranje, nazvavši ga "činom značajne provokacije koji šteti miru i stabilnosti ne samo Korejskog poluostrva, već i međunarodne zajednice". U saopštenju se navodi da će Seul "budno pratiti svoje susjede i sve znake dodatnih provokacija".

Novinska agencija Pjongjanga KCNA saopštila je u ponedeljak da su krstareće rakete ispaljene sa podmornice dan ranije. KCNA je saopštila da je uspješan test potvrdio pouzdanost oružja, kao i napredak Sjeverne Koreje u opcijama za nuklearni rat.

Pjongjang nastavlja da reaguje na američko-južnokorejske vježbe, pod kodnim nazivom Štit slobode, koje su počele u ponedeljak. Dvije strane naglašavaju rastuću prijetnju od Sjeverne Koreje, koja je prošle godine ispalila rekordan broj projektila. Nova vježba je uslijedila nakon zajedničkih manevara sprovedenih prošle godine u kojima su učestvovali i američki strateški bombarderi B-52H.

Pjongjang je više puta upozoravao Vašington i Seul na njihove vježbe, optužujući ih da vježbaju za rat protiv Sjeverne Koreje. Sjevernokorejski lider Kim Džong Un je prošle nedelje naredio vojsci da bude spremna za pravu borbu u bilo kom trenutku.