Svijet

UKRAJINA DOBILA NOVO, RAZORNO ORUŽJE! Raketa nevjerovatne SNAGE biće prijetnja za Ruse, ali ima jednu MANU (VIDEO)

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Ukrajina je dobila rakete JDAM-ER, a puni naziv je "Joint Direct Attack Munition - Extended Range".

Izvor: Profimedia

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo povećalo je svoju borbenu moć, efikasnost i sigurnost djelovanja. General sa četiri zvezdice Džejms Heker, komandant američkih vazdušnih snaga u Evropi, kao i Savezničke vazdušne komande NATO-a, potvrdio je da je Ukrajina primila i uspješno koristi JDAM-ER, precizno navođenu raketu/bombu povećanog dometa.

Šta je JDAM-ER, puni naziv "Joint Direct Attack Munition - Extended Range"? U slobodnom prevodu, dodatak municiji za direktan napad - povećanog dometa, predstavlja komplet koji se montira na standardnu avionsku bombu opšte namjene iz serije Mk 80. Komplet JDAM se sastoji od inercijalnog sistema za navođenje i GPS prijemnika. Obične bombe pretvara u "pametno" oružje koje se direktno navodi, do unapred odabrane mete, prema koordinatama sistema VGS84.

Ukrajinci su dobili verziju JDAM-ER proširenog dometa. To znači da ovaj tip kompleta sadrži preklopna krila, koja se otvaraju nakon što se bomba oslobodi. Na ovaj način, bomba opremljena kompletom JDAM-ER, umjesto slobodnog pada, ima mogućnost planiranja ka cilju.

Domet zavisi od visine i brzine leta

Domet planiranja bombe zavisi od visine i brzine aviona. Testovi dometa su pokazali da bomba opremljena kompletom JDAM-ER, ispuštena sa visine od 14 kilometara i brzinom koja je ekvivalentna 1,5 puta brzini zvuka, ima domet od 80 kilometara. Sa visine od približno jednog kilometra, bomba može da doleti do cilja na udaljenosti od preko pet kilometara. Prilikom planiranja, bomba nema sopstveni pogon i stoga je njena manevarska sposobnost ograničena.

Naoružanje uključuje tri kalibarske bombe serije Mk80, na koje se može montirati komplet JDAM-ER. Masa bombe Mk-82 je 227 kilograma, od čega je eksplozivno punjenje 87 kilograma. b

Napadi na velike i otporne predmete

U zavisnosti od vrste mete i željenog efekta, bomba može biti opremljena udarnim, vremenskim i blizinskim upaljačima. Zbog ovakvih karakteristika koriste se za napade na velike i otporne objekte kao što su komandna mjesta, mostovi, fortifikaciono uređeni vatreni položaji artiljerije.

Integrisanje "pametne" bombe u avione ukrajinskog vazduhoplovstva iz sovjetskog doba je tehnološki zahtjevan posao. Na ukrajinskim avionima je u velikoj mjeri zastupljena analogna elektronika, dok američki sistem JDAM prima samo digitalne signale. Međutim, uz pomoć stručnjaka američke kompanije Raitheon pronađeno je "brzo i prljavo" rešenje. Na sovjetski nosač bombe, koji je u milimetrima, pričvršćen je američki nosač bombi LAU-118/A.

Na ovaj način, pozicije na kojima je tijelo bombe okačeno ostaju nepromjenjene i nema ometanja puta kada se eksplozivno punjenje pusti. Snabdevanje električnom energijom opreme JDAM-ER riješava se van sistema aviona. Baterija za napajanje je ugrađena u nosač. Na isti način rešena je i integracija protivradarske rakete AGM-88 HARM na avionima Mi-29 i Su-27.