Svijet

EVROPSKA UNIJA UVODI DIGITALNE VOZAČKE DOZVOLE

Autori Slavica Milović Cdm/agencije

Danas je Evropska komisija predložila modernizaciju vozačkih dozvola, što bi uključivalo i uvođenje digitalnih dozvola, prvih u svijetu, koje će važiti širom EU.

Izvor: MONDO/Marko Tanasković

Predložene su i nove odredbe za poboljšanje primjene saobraćajnih propisa u prekograničnom saobraćaju, prenosi CDM.

Komisija je navela da je u 2022. na putrevima EU izgubljeno više od 20.000 života a najviše su stradali pješaci, biciklisti i vozači skutera i motora.

Nova pravila će unaprijediti bezbjednost svih učesnika u saobraćaju i takođe pomoći da EU ostvari cilj da do sredine vijeka na putevima niko ne pogine.

Takođe je cilj izmjena da se vozači bolje pripreme za vozila sa nultom emisijom i vožnju u uslovima većeg broja dvotočkaša i pješaka.

Pravila će omogućiti mladim vozačima da stiču iskustvo kroz šemu vožnje u pratnji od 17. godine. To će kasnije doprinijeti i da se odgovori na problem manjka vozača u EU.

Komisija je navela da je cilj modernizacije vozačkih dozvola, koja je inspirisana najboljom praksom iz nekoliko članica, da putevi budu bezbjedniji i da se pojednostavi svakodnevni život.

Navodi se da su predviđeni probni period od najmanje dvije godine za nove vozače i nulta tolerancija na vožnju pod dejstvom alkohola.

Kako se ističe, to je od ključnog značaja jer mladi predstavljaju samo osam odsto svih vozača a dva od pet sudara sa smrtnim ishodom uključuju vozače mlađe od 30 godina.

U periodu 2017-2020. na svakih 100.000 novih vozača bilo je deset nesreća sa smrtnim ishodom godišnje prema tri u sudarima u kojima su učestvovali iskusni vozači, pokazuju podaci programa CARE za 18 članica EU.

Predlažu se i prilagođavanje obuke kako bi se budući vozači bolje pripremili za prisustvo osjetljivih učesnika u saobraćaju i bolje ciljana provjera zdravstvene sposobnosti.

Komisija je saopštila i da je cilj uvođenja digitalnih vozačkih dozvola pojednostavljenje priznavanja dozvola između članica.

Digitalne dozvole će biti lakše zamijeniti i obnoviti pošto će sve procedure biti onlajn. Takođe će građanima iz zemalja van EU sa uporedivim standardima bezbjednosti na putu biti olakšana zamjena dozvole za dozvolu EU.