Svijet

ZELENSKI OTKRIO NAJJEZIVIJI TRENUTAK RATA U UKRAJINI! "Ono što sam vidio je bilo STRAŠNO", otkrio sledeći Putinov korak?

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Zelenski je rekao da bi moglo da se desi da Putin napadne neku drugu zemlju.

Izvor: Youtube/The Telegraph/screenshot

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održao je danas konferenciju za novinare povodom godišnjice ruskog napada na Ukrajinu. "Naša pobjeda je neizbježna. Siguran sam u to. Opremljeni smo. Imamo motivaciju, osiguranje, prijatelje, diplomatiju", rekao je on. 

On je rekao da želi da održi samit Ukrajine i zemalja Latinske Amerike na kome bi, kaže, lično prisustvovao "iako mu je veoma teško da napusti Ukrajinu". On je dodao da bi bilo dobro da na samitu učestvuju Indija i Kina.

"Dobro je što Kina priča o Ukrajini. Peking nema loše interese. Kako se navodi u saopštenju, Kina poštuje naš teritorijalni integritet. Ali pitanje je šta slijedi posle tih riječi. Pitanje je u koracima i kuda će oni voditi. Neki stavke u deklaraciji su mi razumljive, a sa nekima se ne slažem", rekao je Zelenski, misleći na kineski mirovni plan.

On je rekao da planira da se sastane sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom i da bi to bilo "korisno za obje zemlje i globalnu bezbjednost". "Koliko ja znam, Kina poštuje istorijski integritet. Stoga Kina mora dati sve od sebe da se Rusija povuče sa naše teritorije, jer to znači poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta", dodao je on.

Na pitanje novinara koji mu je trenutak iz rata bio najteži, Zelenski je odgovorio - masakr u Buči. "Buča. Taj trenutak kada smo oslobodili Buču. Ono što sam vidio. Bilo je strašno. Ono što smo vidjeli... Đavo nije negdje ispod nas - on je među nama", rekao je on.

Novinari su ukrajinskog predsjednika pitali da li postoji mogućnost da Rusija napadne neku drugu zemlju. "Nažalost, da. Vjerujem da je to moguće i da može da se desi. Putin želi da se pohvali uspjesima i pobjedama. To neće biti na prvoj liniji fronta u Ukrajini. Možda bi mogao da ima uspjeha u zemljama koje su bile pod uticajem Moskve prije rata ili sovjetskih vremena", rekao je Zelenski.

On je upozorio da će Rusija "napasti zemlje NATO-a ako SAD napuste Ukrajinu". On je odbacio tvrdnje ruskog Ministarstva odbrane da Ukrajina namjerava da preuzme kontrolu nad otcijepljenim Moldavskim regionom Pridnjestrovljem.