Svijet

ZELENSKI IMA VAŽAN ZAHTJEV! Želi da se sastane sa ovom velikom SILOM - oni imaju mirovni plan, a ovo su uslovi!

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Predsjednik Ukrajine Zelenski je rekao da bi želio da se sastane sa Kinom.

Izvor: Facebook/printscreen/Володимир Зеленський

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da nije vidio nikakav kineski mirovni plan, ali da bi pozdravio susret Ukrajine i Kine, prenosi Rojters. "Želeli bismo da se sastanemo sa Kinom", rekao je on tokom konferencije za novinare u Kijevu sa španskim premijerom Pedrom Sančezom uoči prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

Podsjetimo, šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba saopštio je da je njegov kineski kolega Vang sa njim podijelio "ključne elemente kineskog mirovnog plana" tokom sastanka u Nemačkoj ranije ove nedelje.

"Očekujemo da će sa nama podijeliti ceo tekst mirovnog predloga jer to nije nešto o čemu možete da donosite zaključke poslije razgovora", rekao je Kuleba. Obraćajući se novinarima sinoć u Njujorku na Generalnoj skupštini UN, Kuleba je rekao da je Ukrajina "otvorena za razgovore na ovu temu".

"Spremni smo da razgovaramo sa onima koji imaju ideje koje mogu da nam pomognu da ostvarimo taj cilj", rekao je Kuleba. Ali ukrajinski zvaničnik je juče upozorio da nijedan mirovni plan ne bi trebalo da pređe "crvene linije" koje je postavio Kijev. "Te crvene linije su principi Povelje UN i uključuju poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine", rekao je on, a zatim dodao: "Nema pregovora ni o jednoj ukrajinskoj teritoriji. Predsjednik Zelenski je to jasno rekao u nekoliko navrata".